JET SET

Pravila za odgajanje kraljevske djece: Dadilje spremnije od Džejmsa Bonda

Dadilje iz Norland koledža

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

15.1.2018

Većina dadilja koje čuvaju djecu u kraljevskim porodicama završila je prestižni Norland koledž. Ovaj koledž naziva se "Harvardom za dadilje", kao i “školom Meri Popins”, prema liku iz “Disneyevog” filma zbog sposobnosti koje ove bejbisiterke tamo mogu steći. Spremnije su od legendarnog agenta Džejmsa Bonda (James).  

- Dadilje tamo uče sve - od vještina samoodbrane preko brze vožnje automobila koja može biti potrebna ukoliko je ugrožena sigurnost budućeg kralja ili kraljice – izjavila je predstavnica za medije britanske kraljevske porodice Viktorija Marfi (Victoria Murphy).

Tri godine

One moraju da znaju mnogo toga - od spasilačkih vještina preko tekvondoa do vezanja pelena na nekoliko načina, jer se u kraljevskim porodicama ne koriste pelene za jednokratnu upotrebu. Koledž traje tri godine, nakon čega se stječe diploma. 

Emi Robah (Amy), koja je pohađala ovaj koledž, otkrila je da dadilje na obuci moraju da nose minimalnu količinu šminke, kosu pokupljenu u rep, par naušnica i ravne cipele sa pertlama. One na obuci vježbaju da guraju kolica za bebe "Silver Cross", koja kraljevske porodice vole, a koja su teška skoro 30 kilograma.

- Nije poenta u striktnoj disciplini i stavu da dadilja zna najbolje. Ono što se traži je osoba koja je topla, brižna i zabavna. Traži se neko ko će djetetu biti oslonac, jer je, u krajnjem slučaju, pored majke i oca, dadilja osoba koja najbolje poznaje mališane - rekla je direktorica Norland koledža Liz Hant (Lizz Hunt).

Dan i noć

Lista nekih neobičnih zahtjeva koje kraljevske dadilje moraju da ispune.

1. Dadilja i prije nego što dobije posao mora da zna da veže pelene na nekoliko različitih načina kako bi djetetu u svakom trenutku bilo prijatno.

2. Dječiju igraonicu mora održavati besprijekorno urednom.

3. Mora znati da otjera napadače. Sigurnost djeteta je na prvom mjestu.

4. Mora biti i vrlo spretna za volanom pa mora da vozi brzo.

5. Dobra plivačica. To naročito važi za kraljevske dadilje u Velikoj Britaniji, koja je okružena vodom, a članovi kraljevske porodice vole da provode odmor na obali. Zbog toga dadilja mora imati završen kurs spasavanja.

6. Smije da nosi minimalnu količinu šminke. Nakon diplome, uniformu nose samo u posebnim prilikama, a lice i dalje mora biti prirodno.

7. Dozvoljeno joj je da nosi samo diskretne modne dodatke. Kraljevska dadilja nikad ne nosi upadljivi, drečeći ili viseći nakit nego samo suptilne naušnice i slične, skromnije komade nakita.

8. Mora biti dovoljno jaka da upravlja kolicima teškima više od 30 kilograma.

9. Dijete mora hraniti zdravo. Naravno, kuharice i kuhari zaduženi su za pripremanje svakog obroka, ali na dadilji je da pazi da dijete te obroke i pojede te da mu usadi zdrave prehrambene navike.

10. Mora biti spremna da smiri uplakano dijete u bilo koje doba dana i noći. Dadilja je ta koja će ustati usred noći da smiri uplakano dijete.

62.000 dolara godišnje

Svijet je obišla vijest kada su princ Vilijam (William) i Kejt Midlton (Kate Middlton) pronašli novu dadilju za svog sina, princa Džordža (George). Mediji su se raspisali o tome da kraljevski par izdvaja pravo bogatstvo za plaću dadilje, navodno nešto više od 62.000 dolara godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.