JET SET

Unuka Kemala Montena: Ne prođe ni dan a da se ne sjetimo dede

F. MUSTAFIĆ

22.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Jučer su se navršile tri godine otkako je sarajevski kantautor Kemal Monteno, nakon dugogodišnje borbe s dijabetesom, problemima sa srcem i bubrezima, umro od posljedica sepse u zagrebačkoj bolnici Rebro. Monteno je borbu za život izgubio u 67. godini, a 21. januara 2015. u Sarajevu, u prisustvu porodice, brojnih kolega i prijatelja, sahranjen je uz stihove svojih pjesama “Hvala svima” i “Sarajevo, ljubavi moja”. 

Koncerti u čast

Kako nam je kazala njegova unuka Lora, bol u porodici Monteno ne jenjava ni tri godine poslije Keminog odlaska.

- Nama je i dalje teško bez našeg Keme kao i prvog dana, ništa nije lakše. Možda smo naučili živjeti s tim da ga nema, ali ga se i dalje sjetimo svakog dana. Znamo da Kemo ne bi volio da budemo tužni i radimo sve da bude ponosan na nas – kaže unuka Lora.

U znak sjećanja na njegovo ime, ranijih godina su se u Zagrebu, u kojem je proveo posljednjih 15 godina svog života, te u Beogradu organizirali koncerti posvećeni sarajevskoj legendi. No, njegov rodni grad ostao je dužan.

- Nama nisu važni koncerti koji se održavaju njemu u čast, jer mi o dedi pričamo u kući svakog dana, a to niko ne mora da zna. On je za nas bio Kemo, dedo, otac, muž... a ne pjevač i ljudi to trebaju razumjeti – dodaje Lora.

Lora Monteno: On je za nas bio Kemo, dedo, otac, muž..

Dobar čovjek

Keminim odlaskom nisu bili pogođeni samo supruga Branka, kćerka Adriana, sin Đani, unuke Lola i Andrijana... već i brojne kolege s kojima je skupa pjevao, družio se i za njih pisao, ali i publika, koja se jučer pokojim statusom na društvenim mrežama prisjetila omiljenog pjevača.

- Kemo je bio kao član naše porodice, svi smo ga tako doživljavali. Mnogo smo radili zajedno, a Kemo je, prije svega, bio dobar čovjek pa tek onda umjetnik, muzičar, pjevač... Teško smo proživljavali dane kada je bio bolestan i dok je bio u bolnici, a posebno njegov odlazak. Volim ga zvati Kemica moj – kazala nam je Gabi Novak.

Novak: Volim ga zvati Kemica moj

Svoje sjećanje na Montena s nama je podijelila i hrvatska pjevačica Tereza Kesovija, naglašavajući da Kemo ne bi volio da se sjećanje na njega pretvara u bilo kakav događaj.

- Ostavio je toliko veliki trag da nema više potrebe da iko išta govori o tome kakav je bio i koliko nam svima nedostaje. Ja sam neko ko je s njim mngoo sarađivao i ko ga je dobro poznavao. Ali, njega su svi poznavali i voljeli. Njemu fizičko sjećanje ne treba. On je to stekao radeći na najbolji mogući način, na način najpriznatijeg i najboljeg. Obilježio je svoje vrijeme, i ne samo svoje, već i vrijeme koje dolazi – kazala je Kesovija.

Kesovija: Svi su ga poznavali i voljeli

Bogata muzička karijera  

“Vratio sam se, živote”, “Nije htjela”, “Dunje i kolači”, “Daleko”, “Sarajevo, ljubavi moja”, “Bez tebe”… samo su neki od hitova koji su ostali iza ovog vrhunskog umjetnika. Monteno je tokom bogate muzičke karijere kantautora sarađivao s najvećim imenima domaće i regionalne muzičke scene, poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.