JET SET

Uticajne dame iz svijeta mode optužene za rasističke poruke

( Agencije)

Avaz.ba

26.1.2018

Dvije Ruskinje i modne ikone, kako ih često zovu, Ulijana Sergeno (Ulyana Sergeenko) i Miroslava Duma ovog puta nisu punile novinske stupce svojim hrabrim odjevnim kombinacijama, već optužbama za rasizam.

Dok uveliko traje Sedmica mode u Parizu ruska kreatorka Ulijana Segenko poslala je buket cvijeća Miroslavi Dumi i pozivnicu na reviju ispod koje je napisala: ''Mojim ''nigerima'' u Parizu''.

Modna blogerka Miroslava Duma je u svojoj objavi označila dizajnerku, a potom je izbio pravi skandal na društvenim mrežama.

Ova Instagram priča koja implicira na crnce u negativnom kontekstu šokirala je mnoge korisnike ove društvene mreže koji su počeli da ostavljaju negativne komentare, a potom i da dijele fotografiju optužujući Ruskinje za rasizam.

Među prvima se javila poznata manekenka Naomi Kempbel (Naomi Campbell) koja je označila rusku dizajnerku na Instagramu i napisala: ''Nadam se da ovo nije istina''.

Nakon ove nezgodne situacije u kojoj su se našle, Ulijana i Miroslava su na svojim profilima uputile izvinjenje i ogradile da zaista nisu imale takvo nešto na umu.

- Od jutros se osjećam užasno jer mi stižu uznemiravajuće poruke, poput ''zaslužuješ najgore u životu'', ''bijelo smeće''… Rođena sam u Kazakstanu, kćerka mi je polu-Jermenka i nikada nisam dijelila ljude na bijele i crne. Kanje Vest (Kanye West) je moj omiljeni pjevač i ponekad zovemo jedni druge tako, kada želimo da budemo kul kao pjevači koji pominju tu riječ. Mira je moja prijateljica, naivno je postavila pozivnicu, ali zaista nismo ništa loše mislile - piše u objavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.