JET SET

Par kojem je zavidio Holivud: Lijam Nison i dalje čeka svoju Natašu

Nison i Ričardson: Vjenčali se u ljeto 1994. godine

Edina BAKIĆ

18.2.2018

Lijam Nison (Liam Neeson) i Nataša Ričardson (Natasha Richardson) bili su par na čiju je ljubav cijeli Holivud gledao sa zavišću. No, kobna nesreća koja se Nataši desila 2009. godine na skijanju u Montrealu, prekinula je njihovu sreću. U martu će se navršiti devet godina od ove tragedije, a čuveni glumac i danas se sjeća supruge s ogromnom ljubavlju i tugom u srcu. Bliski prijatelji tvrde da je nije prežalio. 

Ričardson je nastradala kad je imala 46 godina, a iza sebe je, osim ožalošćenog supruga, ostavila i dvojicu sinova Majkla (Michael) i Danijela (Daniel).

Veliki zavodnik

Prilikom pada zadobila je tešku povredu glave, ali je, kako se mogla kretati i normalno pričati, odbila pomoć ljekara na licu mjesta. Nakon pada se vratila u svoju hotelsku sobu, a tri sata poslije prevezena je u bolnicu zbog bolova. Nakon što su doktori poduzeli sve moguće mjere i u Njujorku, gdje je prebačena iz Montreala, glumica nije izdržala. Isključena je s aparata, a ljekari su konstatirali da je uzrok smrti bio epiduralni hematom zbog tupog udarca u glavu.

Nataša je Lijama upoznala 1993. na Brodveju, gdje je glumila u mjuziklu “Anna Christie”. Ona je producentima predložila Lijama za glavnu ulogu. Kontaktirala ga je i nagovorila da joj se pridruži. Hemija glumačkog para bila je glavna tema svih recenzija mjuzikla, a oboje su zbog tih uloga i dobili nominaciju za prestižnu pozorišnu nagradu Toni. Nataša se mjesec nakon što su završili izvođenje razvela od supruga, producenta Roberta Foksa (Fox).

- Nije mi bilo lako kad sam ga upoznala. Radila sam s njim. Sve se tako brzo dogodilo, to je postala tračarska tema. Bio je loš tajming, ali šta da kažem? Očigledno je bilo da sam se veoma zaljubila u njega – izjavila je svojevremeno Ričardson, kojoj nije smetalo što Lijama doživljavaju kao ženskaroša.

Iako nije bio velika holivudska zvijezda kao danas, Nison je tada bio na glasu kao jedan od velikih zavodnika, o čijim se aferama s Helen Miren (Mirren), Džulijom Roberts (Julia), Barbrom Strejsend (Streisand) i Bruk Šilds (Brooke Shields) naveliko pisalo. Na sve ove glasine glumica je imala jasan odgovor:

- Drago mi je što se žene zaljubljuju u njega, jer tačno znam zašto.

Nakon što je 1993. godine otputovao u Poljsku kako bi snimao “Šindlerovu listu”, Nison je shvatio da mu Nataša nedostaje i da je njihova veza prava i vrijedna truda.

Poslije toga su započeli zajednički život u Njujorku. Vjenčali su se u ljeto 1994. Zaljubljeni par imao je priliku da zaigra zajedno i na velikom platnu, i to u filmu “Nel”. Hemiju sa pozorišnih dasaka uspješno su preselili pred kamere i briljirali. Nataša je htjela ulogu u tom filmu, jer nije mogla zamisliti da druge žene glume s njenim mužem. U sretnoj ljubavi stvari su išle svojim tokom pa su već 1995. dobili sina Majkla, a Danijela već naredne godine.

Škola skijanja

Svi tih godina činilo se da ljubavi slavnog para nema kraja, svaku razdvojenost znali su kako nadomjestiti. Kada se Nison 2000., vozeći motocikl, sudario s jelenom koji mu je iskočio na put, Ričardson se, iako je boravila u Kanadi, za nekoliko sati pojavila uz supruga. Glumac je tada slomio karlicu pa je iduću skoro godinu hodao na štakama, a Nataša ga je u stopu pratila.

Idućih godina, par je nastavljao nizati uspjehe na pozorišnim daskama i u filmovima, sve do kobne 2009. godine.

- Razgovarali smo ne telefon i rekla mi je: “Dragi, malo sam pala na snijegu.” Tako je ona to opisala - ispričao je glumac o trenutku kad je saznao da se njegova supruga povrijedila u nesreći u školi skijanja u Kvebeku.

On je kasnije dirljivim riječima opisao oproštaj od svoje velike ljubavi.

- Stajao sam kraj njenog kreveta i rekao joj, iako me nije čula, da je volim. Rekao sam joj: “Draga, iz ovoga se više ne vraćaš, jako si udarila glavom. Otišla si. Vraćamo te u Njujork, gdje ćemo okupiti prijatelje i porodicu. Ona i ja smo imali dogovor da, ako neko od nas završi u stanju vegetacije, isključujemo aparate. To sam i uradio. Nataša je donirala tri svoja organa pa trenutno održava troje ljudi u životu. Dala je srce, bubrege i jetru – prepričao je glumac ovaj trenutak na petu godišnjicu Natašine smrti.

Lijam Nison kazao je prošle godine u emisiji "60 minutes" da mu se desi da čeka da se Nataša pojavi na vratima njihovog stana u Njujorku.

- Najgore je bilo prve dvije godine, jer kad god sam čuo da se otvaraju ulazna vrata, pomislio sam da je to ona... I dalje je čekam... To vas slomi, poput ogromnog talasa... Odjednom postanete užasno nestabilni. Kad vas tuga udari, danima ne možete da dođete sebi - poručio je glumac.

Kćerka Vanese Redgrejv i Tonija Ričardsona

Nataša Ričardson kćerka je glumačke legende Vanese Redgrejv (Vanessa Redgrave) i reditelja Tonija Ričardsona (Tony Richardson). Njeni roditelji rastali su se kad je ona bila devojčica. Kasnije je saznala da joj je otac, koji je umro 1991., bio biseksualac.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.