JET SET

Akteri regionalne afere za "Avaz": Severina ogorčena, Milan smatra da je ovo pobjeda za dijete

E. BAKIĆ - A. SALETOVIĆ

24.2.2018

Aleksandar Popović, sin Severine Kojić i Milana Popovića, živjet će sedam dana kod majke, a sedam kod oca. Ovo je prvostepena presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koja je donesena prekjučer.  

Prema odluci sutkinje Verice Nikić, dijete će prvu i treću sedmicu u mjesecu u kontinuitetu boraviti s Milanom, a roditelji će po principu pola-pola biti sa sinom tokom zimskih i ljetnih praznika.

Podnosi tužbu

Ovom odlukom Severina nije zadovoljna i podnijet će tužbu, kazao je za „Dnevni avaz“ njen menadžer Tomislav Petrović.

- Severina smatra da presuda nije dobra za njenog sina i svakako će se žaliti. Konačnu odluku donijet će viši sud i do tada sve ostaje po staroj presudi - kaže Petrović.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon što je prije mjesec sutkinja Marina Parać-Garma na istom sudu odbila Popovićev zahtjev da Aleksandar živi s njim sedam dana, a sedam sa Severinom.

- Nezapamćeno je da se na istom sudu, u vezi s istim djetetom donose dvije potpuno suprotne odluke, da u jednom sutkinja odbija zahtjev Popovića, jer nije u skladu sa zakonom, a u drugom druga sutkinja sudi upravo ono što prva sutkinja smatra nezakonitim. Verici Nikić, sutkinji koja je donijela ovu presudu i sudila protivno interesima Severininog sina, sve su dosadašnje odluke srušili na višem sudu. Svakom normalnom sve je jasno – smatra Petrović.

Zajedničke odluke

Hrvatska pjevačica i srbijanski biznismen spor u vezi sa starateljstvom nad djetetom vode još od 2013. godine. Popović je isticao da samo želi da Severina i on budu ravnopravni u Aleksandrovom životu i da zajedno donose odluke vezane uz njegov odgoj i budućnost.

Riječ psihologa: Dijete je obilježeno

- Severina je megazvijezda i svaki sudija, makar bio gluhonijem, mora znati ko je ona i, naravno, to može utjecati na njegovu odluku. Osim faktora njene popularnosti, može još da utječe i njena uloga majke. Uloga majke i oca nije ista, kao ni mogućnosti. Majka je majka, a otac može da bude i iz epruvete. Moram reći da, šta god da rade, njihovo dijete je obilježeno i sve to će na njega ostaviti tragove, daj Bože da ti tragovi ne budu negativni, ali iz iskustva znam da je to vrlo teško izbjeći - smatra sarajevski psiholog Čedomir Novaković.

Milan kupio kuću u Zagrebu

Milan Popović početkom 2017. godine dobio je i odobrenje za privremeni boravak  u Hrvatskoj, koje važi do 2021. godine. Zahtjev je podnio da bi mogao viđati sina. On je u Zagrebu kupio i kuću kako bi bio bliže Aleksandru.

U tom periodu Severina je podnijela zahtjev u policiji da se Milanu onemogući privremeni boravak, jer je, kako je navela, dao lažne podatke, ali je njen zahtjev odbijen.

Srbijanski biznismen Milan Popović u ekskluzivnoj izjavi za „Avaz“ kazao je da je presretan zbog sudske odluke.

- Severinina i moja osjećanja su tu manje bitna. Ovo je velika pobjeda za našeg sina zato što će napokon Aleksandar, koji jednako voli i mamu i tatu, koji nam je isto privržen, moći jednako živjeti s oba roditelja. Ovo je bravo za našeg sina - rekao je Popović za „Dnevni avaz“.

Dobrobit djeteta

Uvijek je insistirao da komuniciraju za dobrobit djeteta, ali Severina, tvrdi Popović, ne želi nikakvu komunikaciju.

- Sa Severinom nemam nikakav odnos. Nas dvoje trebali bismo imati normalan roditeljski odnos, ali to, nažalost, nemamo, jer ona odbija bilo kakvu komunikaciju sa mnom. Ne želi nikakvu komunikaciju ni dogovor – kaže njen bivši vjerenik.

Ranije je tužio Severinu i njenog supruga Igora Kojića zato što su na društvenim mrežama objavljivali fotografije maloljetnog Aleksandra.

- Situacija se drastično promijenila u posljednje vrijeme, jer je Instagram uklonio sve Severinine i Igorove fotografije na kojima se pojavljivao Aleksandar. Više ih uopće nema na njihovim profilima. Ta mreža vrlo je osjetljiva za objavljivanje neautoriziranih fotografija, odnosno snimaka djece. Jako je bitno da sada po pravosnažnoj presudi imam pravo samostalno da štitim privatnost našeg djeteta. Znači, bez saglasnosti majke, ako je potrebno. Ta presuda već je pravosnažna i planiram taj instrument koristiti i ubuduće ako osjetim da zloupotrebljavaju i narušavaju privatnost Aleksandra – govori Popović.

Fotografije djeteta

Demantirao je Severinine i Igorove priče po kojima je izgubio sve tužbe koje je podnio protiv njih.

- Uporno su tvrdili da sam izgubio sve tužbe. To nije tačno. Svaku tužbu sam dobio i sve ono što sam tražio i što je presuđeno meni u korist, sada provodim u djelo. A tražio sam da sudskim putem, ako sami ne budu prestali objavljivati fotografije djeteta, dobijem rješenje kojim ću im zabraniti da plasiraju u javnost bilo šta što se tiče Aleksandra. Da li su svjesni koliko to utjče na našeg sina – pita se Popović.

Pravo na zajednički život

Presuda je, kaže Popović, donesena u skladu s hrvatskim Obiteljskim zakonom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

- Tako se djetetu i roditeljima garantira jednako druženje i susreti i ima pravo na zajednički život sa svojim roditeljima, odnosno kontakt s ocem i majkom - pojašnjava Popović.

Definirana zajednička roditeljska briga

Popović je od suda tražio da definira šta je zajednička roditeljska briga i propiše rješenje. Sud je odlučio da se roditelji moraju obavijestiti o bolesti djeteta u roku od dva sata po postavljanju dijagnoze, kao i da je, ako je jedan roditelj spriječen biti s djetetom duže od 48 sati u kontinuitetu, dužan o tome obavijestiti drugog roditelja i omogućiti mu da dijete bude s njim, a ne s trećom osobom. Prema tome, drugi roditelj ima prednost pred ostalim članovima porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.