JET SET

Tarik Filipović: Glumim njemačkog komandanta Šilinga koji odsjeda kod Hilmije u konaku

Filipović: Na setu je sjajna atmosfera

E. BAKIĆ

2.3.2018

Snimanje nove serije pod nazivom „Konak kod Hilmije“ počelo je prije tri dana u sarajevskom naselju Hrasnica. U humorističkom projektu popularnog dvojca, scenariste Feđe Isovića i reditelja Elmira Jukića, koji producira „Fist“, glavnu ulogu igra Emir Hadžihafizbegović, a jučer je iz Zagreba u Sarajevo doputovao i Tarik Filipović, kojem je također pripala jedna od važnijih uloga.  

Sa seta serije iz Hrasnice Filipović se ekskluzivno javio za „Dnevni avaz“ i otkrio nam kakva atmosfera vlada na snimanju te koja je njegova uloga u bosanskoj verziji kultne serije „Alo, alo“.

Zajednički kadar

- Snimanje dobro protječe i mnogo volim ovu ekipu, koja je gotovo identična onoj „Lud, zbunjen, normalan“. Osjećam se kao svoj sa svojima. Lijepa atmosfera koja vlada na setu obećava da bi se serija mogla dopasti i publici – govori nam Filipović.

Emir igra Hilmiju, a koja je Vaša uloga?

- Emira dugo poznajem, ali tek na „Lud, zbunjen, normalan“ imali smo zajedničke kadrove. Moram priznati da igrati s tako velikim glumcem je prava uživancija. Glumim njemačkog komandanta grada Sarajeva Šilinga. On odsjeda kod Hilmije u konaku i tu počinje sve i svašta. Nema koga nemamo u ovoj seriji i kakvih sve likova. Volio sam gledati „Alo, alo“, ali ovo je neka naša verzija, koja će, vjerujem, biti i zanimljivija. Najviše mi se sviđa to što, kada Feđa piše scenarij, oplete po svima i niko nije pošteđen, a ja volim takve priče. Mogu samo reći da ćemo se zamjeriti mnogima.

Bliži se i 11. mart, dan kada slavite rođendan. Kako gledate na godine?

- Vrlo opušteno. Uskoro ću 46 napuniti, ali kad je čovjek zadovoljan, sve je OK. Naravno, svi smo mi krvavi ispod kože i razmišljamo o prolaznosti kao i drugim stvarima, ali kad je lijepo, čovjek je sretan i zadovoljan. Nisam trenutno opterećen godinama, što ne znači da neću biti.

Rođendansko slavlje

Kako inače obilježavate rođendane?

- Priređujem baš velika slavlja i supruga mi često kaže: „Dugo nisam vidjela odraslog čovjeka koji toliko voli svoj rođendan“. Ali, eto, to mi je ostalo još kada sam bio mlađi. Pravio sam veliko slavlje za 40 i 45. rođendan. Ovog 11. marta ću biti u Zagreb, jer u tom periodu je i snimanje kviza „Potjera“, ali već 12. marta se vraćam u Sarajevo, tako da će biti neko manje slavlje, u krugu porodice.

Kako podnosite odvojenost od porodice?

- Teško. Da je nešto dugo i da snimanje traje nekoliko mjeseci, ne znam da li bih mogao izdržati. Čovjek se na sve navikne, ali nije lako. Opet zahvaljujući tehnologiji, svaki dan smo u kontaktu.

Situaciju u BiH gledam kroz ružičaste naočale 

- Svjesni smo svega šta se događa i kakva je situacija u BiH, ali opet čovjek gleda kroz neke ružičaste naočale. Kada nekog ili nešto voliš, bez obzira na sve mane, i dalje ga voliš. BiH je jedina država na svijetu koja ima najviše neprijatelja unutar svojih međunarodno priznatih granica. Ipak, nadam se da ću za svog života dočekati da u ovoj zemlji sunce izađe i da se okrenemo normalnim stvarima, da ne znamo ko su nam političari, ali da dobro rade svoj posao, i svakako da nemaju status zvijezda. Možda je preoptimistično ovo što kažem, ali bilo bi divno – kaže Filipović.

„Ćiro“ u Kamernom teatru

Radujete li se gostovanju u Kamernom teatru 55 s predstavom „Ćiro“?

- Svakako. To je početak saradnje s Kamernim teatrom i nadam se da će potrajati. Naravno, sve zavisi o interesiranja publike, a nakon ovog termina u martu vidjet ćemo da ih još bude. Predstava nekako i jeste za prostor kao što je Kamerni teatar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.