JET SET

Autorska prava: Manjina želi srušiti većinu?!

Skupština AMUS-a: Ukupno 993 člana

Piše: F. MUSTAFIĆ

11.3.2018

Hitno održavanje vanredne sjednice zatražilo je 130 članova Skupštine Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS). Zahtjev su, uz spisak svih potpisnika i predloženi dnevni red, proslijedili predsjedniku Skupštine Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, koji je odmah udovoljio njihovim zahtjevima.

Tako će se 993 člana AMUS-a 21. marta izjašnjavati o, kako je navelo 130 nezadovoljnih autora, nepravilnostima u radu predsjednika Skupštine, članova Upravnog i Nadzornog odbora te Stručne službe. Na dnevnom redu, također, stoji i da će se zatražiti i izglasavanje povjerenja svima koji obavljaju bilo koju funkciju u upravnim tijelima Asocijacije.

Prihvatio zahtjev

- Prije dva dana dobili smo pisani zahtjev za vanrednu sjednicu, spisak autora i prijedlog njihovog dnevnog reda. Predsjednik je prihvatio zahtjev i Skupština će tako biti održana 21. marta u 18 sati – kazala je Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a.

Mnogi članovi koje smo jučer kontaktirali nisu znali o čemu se radi niti su upućeni u zahtjeve nezadovoljnih članova.


Sučić: Na čelu UO pet godina

Mirko Šenkovski Geronimo jedan je od 130 potpisnika koji traže održavanje vanredne sjednice, ali nije za smjenu rukovodstva.

- Pogotovo nisam za smjenu predsjednika Dine Merlina, za kojeg mislim da je jedan od najjačih stubova AMUS-a i koji najbolje čuva Asocijaciju od ovih koji imaju razne apetite. Za vanrednu sjednicu sam zbog toga što su neki autori počeli da se uvezuju s muzičkim urednicima okolo i uzimaju puno veće tantijeme od autora koji pišu hitove – smatra Geronimo.

Veliki posao

Vanredu sjednicu traži i Dino Šaran, koji smatra da je najveći problem netransparentno trošenje novca.

- Upravni odbor i ostala tijela nisu transparentni prema Skupštini kao vrhovnom tijelu AMUS-a. Stalno se krši Statut, pravilnici... Ne možemo doći do bilo kakve informacije, sve nam daju paušalno. Nemam želju da preuzmem nikakvu vlast, mene zanima moj novac koji je privatan, koji sam zaradio kao autor, i ne mogu vam reći hoću li glasati za smjenu – kaže Šaran.

S druge strane, Davor Sučić Sula kaže da Upravni odbor, na čijem je čelu već pet godina, radi transparentno.

- Oni su nezadovoljni rezultatima elektronskog glasanja kada je iz Upravnog odbora smijenjen Almir Ajanović. Skupština je većinom glasova podržala našu odluku. Oni misle da im je ovo sada druga šansa, pa su se odlučili da mijenjaju kompletno rukovodstvo – dodao je Sučić.

Almas Smajlović ističe da su zahtjevi 130 članova neopravdani.

- Kakvo smo stanje zatekli, i silne probleme koje smo imali, ova uprava uradila je veliki posao. Mi se moramo boriti s brojnim unutrašnjim i vanjskim neprijateljima – rekao je Smajlović.

Bešlić: Autori koji izbjegavaju obaveze

- Svi se na nešto žale, ali ja mislim da je bolje da se radi bilo kako nego nikako. Problem prave autori koji trenutno zarađuju solidan novac, a izbjegavaju druge obaveze – smatra Halid Bešlić.

Ko je među 130 potpisnika

Među 130 autora koji traže održavanje Skupštine i smjenu rukovodstva su i Hari Varešanović, Goran Bregović, Alen Islamović, Zlatan Fazlić, Nazif Gljiva, Almir Ajanović, Kemal Hasić, Amir Misirlić...




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.