ŽIVOTNI PREOKRET

Tarik Kaljanac: Povlačim se iz modelinga i razmišljam o porodici

Kaljanac: Trudim se da uvijek budem zauzet

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

18.3.2018


Tarik Kaljanac, uspješni bh. model i fitnes trener, koji već duže vrijeme živi i gradi karijeru u Njujorku, polako se povlači iz modelinga.

U razgovoru za “Dnevni avaz” Kaljanac je otkrio razmišlja li o osnivanju porodice, kako su izgledali njegovi počeci u Njujorku te kako je doživio nedavnu posjetu rodnom Sarajevu.

Težak početak

- Sarajevo nije više isto. Nešto se promijenilo. Prvi put sam nakon 27 godina došao i nisam se u potpunosti osjećao kao da sam u Sarajevu. Otišli su mnogi moji prijatelji, energija u zraku je drugačija, narod je drugačiji. Teško je tako doživjeti grad u kojem si se rodio, grad za koji si nekad živio, da se vratiš i dišeš tim zrakom. Nadam se da će mi naredni put biti drugačije. Ne želim da se u svom gradu osjećam kao stranac. Tu sam rođen, za taj grad sam živio i želim da tako i ostane – kazao je Kaljanac.

Skoro nijedan njegov dan, dodaje, nije isti...

- Njujork kao Njujork je najbolji grad na svijetu, ali je veoma stresan, mnogo se radi, velikom brzinom se živi, veoma je malo vremena za spavanje. Uglavnom se budim u 6.30 sati, doručkujem i onda odlazim u fitnes centar da treniram klijente, a onda i sebe. Nakon toga nastavljam da radim sve ostale obaveze koje imam u toku dana. Radim više stvari i trudim se da uvijek budem zauzet – ističe bh. maneken.

Počeci života u Njujorku, priznaje nam Kaljanac, i nisu bili baš lagani.

- Najteže je bilo naviknuti se na hladni mentalitet ljudi, njihove lažne osmijehe, karaktere različitih nacionalnosti i rasa, sve ostalo se lako nauči. Svaki početak je težak, takav je bio i moj – priznaje Sarajlija s inozemnom adresom.

Suze i znoj

Spavanje, putovanje, vrijeme sa porodicom i dragim ljudima ono je što ga, kako kaže, najviše ispunjava. S obzirom na to da je fokusiran na treniranje, mnogi mu traže savjet kako ostati zdrav.

- Moj život se uglavnom preokrenuo u tom smjeru. Da bih danas imao ovakvo tijelo, zavisi od mnogo faktora. Veliku ulogu imaju genetika, disciplina, odricanje, ishrana, vrijeme provedeno u teretani, sistem treninga i opet disciplina. Mnogo je tu znoja i suza proliveno tokom godina – kaže Kaljanac.

Otkriva nam zašto se odlučio povući iz modelinga.

- Polako se povlačim iz modelinga, jer postoje neki novi planovi za život. Mislim da je vrijeme za još veće stvari u budućnosti. Jednostavno, čovjek s godinama postaje zreliji i dođe trenutak kad ono što ga je nekad činilo sretnijim i zadovoljnim, više nije tako. Treba čovjek osnovati i porodicu, praviti planove na duge staze – iskren je Kaljanac.

 Svaki grad nosi lekcije

- Svaki grad i zemlja su posebni na svoj način. U svemu pronađem nešto zanimljivo. Mnogo gradova sam obišao, zbog toga ne bih mogao izdvojiti jedan koji me je posebno oduševio. Svaki grad nosi lekcije i iskustva koja trebamo jednako cijeniti – kazao je Kaljanac.

 Žao mi je što nisam bio štreber

- Najbolja odluka koju sam donio bila je proputovati svijet i upoznati razne kulture, naučiti mnoge stvari. S druge strane, najgora odluka bila je što nisam bio najveći štreber i volio učiti dok sam bio mlađi, jer je znanje veliko blago – govori Kaljanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.