IN MEMORIAM

Preminuo Božidar Boki Milošević

Kurir.rs

16.4.2018

Poznati srbijanski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je sinoć u bolnici u Beogradu u 87. godini.

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije. 

Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom se počeo baviti od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo svirati u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brune Bruna.

Za mnoge si bio umjetnik, za nas "samo" naš tata - objavila je na svom Facebook profilu povodom smrti oca Bokijeva kćerka, Gordana Jovićević. 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagrade za životno djelo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodijelilo Udruženje za njegovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci, slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavolio klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako istinski želite naučiti da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života - pričao je novinarima Božidar Boki Milošević. 

Za njim je ostalo četvero djece, od kojih se troje uspješno bave muzikom. Sin Milan je također klarinetista i živi u Vankuveru, a kćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.