JET SET

Izrečena presuda Dejvidu Koperfildu

NN/b92.net

30.5.2018

Slavni mađioničar Dejvid Koperfild (David Copperfield) bio je nemaran, ali nije odgovoran za povredu Britanca Koksa tokom izvođenja trika, utvrdio je američki sud.

Porota suda u Nevadi zaključila je da se Koks sam povrijedio tokom čuvene Koperfildove mađioničarske tačke nestajanja u Las Vegasu 2013. godine.

Koks je tužio Koperfilda za nemar pošto je pao tokom predstave i, kako tvrdi, zadobio povrede mozga i druge.

Presuda znači da on ne može da dobije finansijsku odštetu od Koperfilda.

Koperfild, najplaćeniji mađioničar na svijetu, izvodio je tačku "Sretnih13" više hiljada puta bez problema.

U ovoj iluziji učestvuje 13 nasumično odabranih gledalaca iz publike, koji na pozornici "nestaju" nakon što ih prekrije zavjesa, da bi se potom pojavili u zadnjem dijelu sale.

Koperfild je u aprilu bio primoran da sudu otkrije svoju mađioničarsku tajnu i objasni da nakon što su učesnici, nakon što se zavjesa spusti, trčali hodnicima po Las Vegas MGM rezortu i oko njega.

Oni treba da izađu iz zgrade i ponovo uđu na zadnji ulaz pozorišta, a Koks (58) je pao dok su ga pozorišni radnici vodili kroz te prolaze.

Odveden je u bolnicu sa iščašenim ramenom. Ljekari su mu, kako kaže, kasnije dijagnosticirali povredu mozga.

Koks je u tužbi naveo da je potrošio više od 400.000 dolara na liječenje.

On tvrdi da su u hodnicima bili ostaci građevinskog materijala, ali Koperfild kaže da je on prošao istom stazom ranije i da je sve bilo čisto.

Koks je tužio i hotel MGM i Koperfildovu kompaniju koji su, također, proglašeni odgovornim za nemar, ali je sud naveo da ni oni, kao ni Koperfild, ne treba platiti finansijsku odštetu Koksu za povrede. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.