JET SET

Britanska kraljica dodjeljuje priznanja Emi Tompson, Kiri Najtli, Tomu Hardiju…

CDM

9.6.2018

Britanske filmske zvijezde Ema Tompson (Emma Thompson) i Kira Najtli (Keira Knightley), te dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro (Kazuo Ishiguro) nalaze se na spisku javnih ličnosti koje će dobiti priznanje u ime britanske kraljice Elizabete Druge, prenosi "Beta".

Lista dobitnika priznanja za zasluge, dobru službu i hrabrosti objavljena je sinoć.

Nagrade će dobitnicima uručiti britanska kraljica ili neki drugi visoki zvaničnik kraljevske porodice na ceremoniji u Bekingemskoj palači.

Priznanja će biti dodijeljena u čast zvaničnog rođendana Elizabete Druge koji će se sutra, svečanom paradom u Londonu i drugim manifestacijama, obilježiti širom Velike Britanije.


Među dobitnicima su istaknuti pojedinci i javne ličnosti, poput "oskarovke" Eme Tompson, koja je decenijama pod budnim okom javnosti, ali i zaslužnim građanima u humanitarnom radu i drugim oblastima.

Ema Tompson (59) postat će Dama Ema, što je priznanje za žene u rangu viteza.

Ona je poznata po filmovima "Hauardov kraj" i "Razum i osjećajnost", za koje je dobila dva prestižna Oskara. Poznata je kao i televizijska i pozorišna glumica, kao i scenarista i pisac.

Glumica Kira Najtli, poznata po ulogama u filmovima "Pirati s Kariba" i "Gordost i predrasude", također će dobiti priznanje britanske kraljice.



Kazuo Išiguro dobit će priznanje za doprinos u književnosti.

- Veoma me je dirnulo ovo priznanje države koja me je prihvatila kada sam bio mali dječak - rekao je Išiguro, koji je rođen u Japanu. 

On je engleski romanopisac, scenarista i pisac kratkih priča. Njegova porodica se preselila u Veliku Britaniju kada je imao pet godina.   

Napisao je djela "Ostaci dana", "Zakopani džin", "Blijedi pogled na brda".


Glumac Tom Hardi, zvijezda filma "Početak" (Inception) i drugih poznatih filmskih ostvarenja, dobit će priznanje u ime krune za doprinos britanskoj kinematografiji.

Bivši fudbaler Liverpula i menadžer Keni Dalgliš (Kenny Dalglish, 67) također je odlikovan za doprinos u fudbalu, kao i za humanitarni rad u gradu Liverpulu.

Najmlađa dobitnica priznanja je 20-godišnja alpska paraskijašica Mena Fikpatrik (Ficpatrik), koja je bila najuspješnija britanska takmičarka na Zimskim paraolimpijskim igrama 2018.

Najstarija dobitnica je medicinska sestra Rosmeri Povel (Powell, 103), koja se humanitarnim radom bavi već 97 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.