USPJESI

Reditelj Tarik Hodžić o bh. dokumentarcu koji je vidio svijet: ''Scream For Me Sarajevo'' postao je ambasador naše zemlje

Hodžić: Važan dio profesionalnog života

Piše: N. AJNADŽIĆ

18.6.2018

Bosanskohercegovački dokumentarni film „Scream For Me Sarajevo“ postigao je globalni uspjeh, što pokazuje činjenica da se prikazuje širom svijeta, uključujući i Daleki istok. Priča je to o opkoljenom Sarajevu i dolasku Brusa Dikinsona (Bruce Dickinson), frontmena „Iron Maidena“, koji je sa svojim bendom 1994. godine održao koncert i time građanima vratio nadu u bolje sutra. 

Najljepše iskustvo

Prikazivan je diljem Evrope, Amerike, Velike Britanije, pa čak i u Japanu, gdje su projekcije upriličene u Tokiju, a u Osaki je počeo s igranjem 15. juna. Također, prije nekoliko dana „Scream For Me Sarajevo“ počeo je igrati i u hrvatskim kinima.

Režiju filma potpisuje Tarik Hodžić, koji nam je ovom prilikom rekao da je cijela ekipa od početka znala da imaju dobru priču.

- Ovo sada definitivno je prevazišlo sva naša očekivanja. Sve je to divno, ali nekada me realno i zbuni i ne znam ni kako da se ponašam u svemu tome. Za mene je ovo možda najljepše iskustvo, a posebno mi je drago s obzirom na to da mi je ovo bio prvi dugometražni film koji sam radio u potpuno profesionalnim uvjetima – govori Hodžić.

Koncert održan 1994. godine

Dodaje da je film napravio mnogo pozitivnih reakcija i da ljudi često kažu da je postao jedan od ambasadora naše zemlje u svijetu.

- Ovo je film o muzici, nadi, umjetnosti, ali ujedno je i film o herojima. U njemu su svi heroji, i Brus Dikinson i bend, i članovi UNPROFOR-a, ali i svi učesnici koncerta. Sarajevo kao grad postaje heroj. Bilo je komentara da je dosta ratnih priča, ali ovaj film definitivno je dokazao da je antiratni film koji prenosi antiratne poruke – ističe Hodžić.

Sretan i ponosan

Kaže i da je zaista sretan i ponosan na sve što su uradili i postigli.

- U ovom poslu nemamo luksuz da živimo od slave i uspjeha, jer se uvijek vežemo za prethodni projekt koji smo radili. Ali mislim da je ovo film koji će obilježiti jedan vrlo važan dio mog profesionalnog života. Već sada vidim da mi je otvorio mnoga vrata, stvari su se u ovom slučaju nekako posložile – zaključuje Hodžić.  

Šta kaže Brus Dikinson?!

I sam Dikinson je svjestan značaja njegovog dolaska u glavni grad BiH koji je bio pod opsadom. U svojoj autobiografskoj knjizi „What Does This Button Do“ opisao je te dane, od dolaska u Sarajevo, koncerta do napuštanja grada i promjene načina gledanja na život.

- Koncert je bio nevjerovatan, žestok i vjerovatno najveći šou na svijetu u tom trenutku za publiku i nas. To što svijet nije znao za njega, nije nam bilo važno – napisao je Dikinson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.