MODNI SVIJET

Povratak zaboravljene nasljednice

Đanijeva mezimica napokon se odlučila pozabaviti porodičnim biznisom

Donatela i Alegra: Ponosna majka sretna zbog kćerkinog povratka. Agencije

Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

17.9.2018

Alegra Versaće (Allegra Versace, 32), nasljednica imperije „Versace“, odlučila se vratiti na modnu scenu povodom 40. rođendana ove kuće. Miljenica ujaka Đanija (Gianni) Versaćea napokon se odlučila pozabaviti porodičnim biznisom. 

Naziv jesenje kampanje je Versus „Suprotno očekivanjima”, tako da je u skladu s tim nazivom i Alegrin povratak sasvim neočekivan. Većinska vlasnica kreirala je crno-bijelu odjeću, iako je još prije godinu izjavljivala da ne želi imati nikakve veze s modom.

Iako je sve ovo daleko od angažmana njene majke Donatele Versaće (Donatella), Alegrin dizajn sigurno će oduševiti sve ljubitelje „Versacea“, jer sa sobom donosi osvježenje iz ove modne kuće. Ponosnu majku sretnom je učinio kćerkin povratak i činjenica da se u njenoj luksuzno uređenoj kancelariji, koja je sva u staklu i mermeru u milanskoj ulici Borgospeso, konačno upalilo svjetlo.

Stravičan dan

Kada se u svojoj dvadesetoj godini Alegra preselila u Njujork da bi studirala francuski, historiju umjetnosti i pozorišnu umjetnost, vrlo rijetko se pojavljivala u prostorijama porodične firme.

- Jednom Versaće, uvijek Versaće - izjavila je novinarima poznata dizajnerica povodom lansiranja kćerkine „Versusove“ kampanje. A upravo je ta izjava najbolja „dijagnoza“ svih problema s kojima se suočavala Alegra Versaće.

- Želim biti anonimna - često je govorila najbližima, pa se zato predstavljala kao Alegra Bek (Beck), koristeći prezime svog oca.

- Više od svega htjela sam jednu stvar - da budem niko, neprepoznatljiva, da me ne love. Ipak, gdje god sam krenula, bila sam Versaće. Nisam mogla pobjeći i to mi je nanijelo štetu. Mrzila sam Los Anđeles - rekla je za „Republicu“ u posljednjem intervjuu koji je dala nakon što je naslijedila ujakovu kompaniju.

Otkrila je i kako je iz njene perspektive izgledala bitka s anoreksijom.

- Godinama sam živjela u mraku. Nisam se sjećala ničega prije tog stravičnog dana. Čak sam zaboravila kako je izgledao. Onda su mi se sjećanja vratila.... Emocije i sreća, i konačno je nestala praznina koja me plašila - rekla je.

Versusova kampanja

Njena životna drama počela je 15. jula 1997., onog trenutka kada je voljenog ujaka Đanija Versaćea, osnivača modne kuće, na stepenicama vile u Majamiju ubio Endru Kunanan (Andrew Cunanan).

Jedanaestogodišnja Alegra se upravo tog dana s ujakom dogovarala da mu ona i njen tri godine mlađi brat dođu u posjetu.

Ujakova smrt toliko ju je potresla da danima nije izlazila iz sobe, odbijala je da jede i razgovara s bilo kim. Da i dalje misli na njega, pokazala je i u Versusovoj kampanji, plišani medvjedići koji vise s lančića i kaiševa kao privjesci i veliki medo kao torba, podsjećaju je na one koje joj je ujak poklanjao za svaki rođendan.

Nekoliko godina Alegra se borila s depresijom i anoreksijom. Dugo je bila u potrazi za vlastitim identitetom van porodice Versaće. Ali, čini se kako je borba okončana pomirenjem i novim dizajnerskim idejama.

 50 posto kompanije

Iako je modno carstvo preuzela njegova sestra Donatela, Đani je zapravo svojoj nećakinji Alegri ostavio 50 posto kompanije. Dizajnerova mezimica je tako sa 18 godina postala milionerka. Međutim, uprkos tome, ona je bila veoma nesretna djevojka. Iako je dobila 800 miliona dolara, Alegra se te 2010. godine borila za život. Imala je samo 32 kilograma. Čitav taj period provela je u bolnici i na kućnom liječenju.

– Moja kćerka je u vrlo ozbiljnom stanju. Godinama boluje od teškog oblika anoreksije i svi smo veoma zabrinuti. Ljekari čine sve što mogu da joj pomognu – rekla je tada Donatela, otkrivši da se njena kćerka hrani na cjevčice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.