MLADE SNAGE

Nina Pašić i Larisa Omerčić jednoglasno: Volimo izazove i akciju!

Najbitnije je biti prirodan, opušten i iskren, jer to je ono što gledaoci žele, kaže Pašić

Nina Pašić i Larisa Omerčić

E. SKENDEROVIĆ

23.2.2019

Mada nisu dugo vremena na malim ekranima, Nina Pašić i Larisa Omerčić dijele istu strast, a to je TV novinarstvo i ljubav prema kameri. Nina radi na TV Alfa od maja prošle godine, a Larisa je od januara 2017. dio ekipe BHT 1. 

Kažu nam da ne razmišljaju o konkurenciji te da od starijih kolega samo mogu naučiti. Njihov cilj, kažu nam, nije takmičenje, niti nadmetanje.

 Javljanje uživo

Iako su tek na početku karijere, poprilično čvrsto stoje na zemlji i profesionalno obavljaju svoj posao.

- Svaki početak je težak, bilo je tu dosta nesigurnosti i straha. Kasnije naučite da je najbitnije biti prirodan, opušten i iskren, jer to je ono što gledaoci žele. U moru laži koje nam se plasiraju iskrenost i prirodnost je ono što se cijeni – kaže Pašić.

Prvo pojavljivanje pred kamerom za Larisu je bilo „bacanje u vatru“.

- Uvijek sam kameru voljela. Prvo pojavljivanje pred kamerom bilo je reportersko javljanje uživo. Ali, kada je u pitanju prvi susret sa kamerom uživo u studiju BHT 1, bile su to vijesti i prvi Dnevnik. Zauvijek ću pamtiti kada sam prvi put izgovorila: „Poštovani gledaoci, dobar dan, počinje prvi Dnevnik BHT 1“ – kaže Omerčić.

Izazov je, nastavlja Nina, pobijediti sve svoje nesigurnosti i strahove i izaći pred kamere samouvjereno uz široki osmijeh.

- Izazov je i prikriti sve aspekte privatnog života zbog kojih ste u datom trenutku nervozni, neraspoloženi, tužni ili čak i sretni, te odvojiti svoj privatni život od profesionalnog i ne dopustiti da to utječe na vaš rad, ne dopustiti gledaocima da primijete bilo šta – kaže Pašić.

Svaki dan pred kamerama je novi izazov i za lijepu Larisu.

- Kao lice javnog servisa, imam odgovornost prema svim građanima. Bez obzira javljam li se uživo, pravim priču, vodim vijesti ili prvi Dnevnik, najbitnije je da tačna i provjerena informacija dođe do gledalaca – ističe Omerčić.

S druge strane, nadovezuje se Nina, one moraju uvijek biti spremne na akciju.

- Novinarstvo je samo po sebi vrlo dinamičan i nepredvidiv posao i u svakom trenutku morate biti spremni za akciju, pa čak i ako je vaš zadatak samo pročitati vijest, morate je znati donijeti na pravi način. Izazov je uskladiti takav posao i s privatnim životom. Potrebno je mnogo odricanja, razumijevanja, strpljenja i kompromisa – ističe Pašić.

Nove priče

Na pitanje smatraju li da zbog posla kojim se bave imaju veće šanse kod jačeg spola, voditeljice ističu:

- Bitno je da se dvije duše pronađu, a srca odgovaraju jedno drugom. Ljubav je mnogo više od posla kojim se bavite. Imam poznanika koji se vole pohvaliti da znaju „ženu iz televizora“ i to mi je uvijek simpatično, ali muškarci su danas mnogo odvažniji dok se kriju iza ekrana i tipkaju putem društvenih mreža – iskrena je Pašić.

Omerčić smatra da posao voditeljice ima određene prednosti.

- Svaki dan upoznajete nove ljude, otkrivate nove priče. Najveća prednost je što novinarstvo ima moć, može mijenjati stvari, utjecati na nešto ili na nekoga da dođe do promjena. A da imam prednosti zbog posla kod jačeg spola, to baš i ne. Često dobijem komentare da sam preozbiljna – ističe Omerčić.

Kazale su još... 

Nina: Sebe nikada nisam mogla zamisliti kao voditeljicu, ali kada mi se pružila prilika, zgrabila sam je objema rukama

Larisa: Ne plašim se konkurencije, ona je dobra ako je zdrava, inspirira vas da se i vi usavršavate, da budete bolji

Nina: Moja majka je moj uzor, moja inspiracija da budem najbolja u onome što radim, da dam uvijek sve od sebe

Larisa: U TV novinarstvu se vidim do kraja života. To živim, to sam ja i ne razmišljam trenutno ni o čemu drugom


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.