MINI INTERVJU

Enes Salković: Čast je igrati s Mirjanom Karanović

Igra u predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ BNP-a Zenica koja sutra gostuje u Narodnom pozorištu Mostar

Salković: Hercegovci imaju specifičan smisao za humor. Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

21.3.2019

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica sutra gostuje u Narodnom pozorištu Mostar. Izvedba je planirana u 20 sati, a glumac Enes Salković, koji igra rame uz rame s Mirjanom Karanović, govorio nam je raduje li se novom igranju.

Najljepši period

- Radujem se i ovom izvođenju. Prije svega jer sam neko vrijeme i radio u Mostaru i proveo sam jedan od najljepših perioda u životu tu. I uvijek mi je zadovoljstvo i s radošću dolazim u Mostar. Prigoda je još svečanija i značajnija jer igram upravo ovu predstavu. Dugo vremena nisam igrao u Mostaru. Nadam se samo da će biti sunčano, ono pravo hercegovačko vrijeme, a ne ovo sarajevsko, tmurno i kišovito - kaže Salković.

Dodaje da od predstave i glumca ovisi to hoće li mu dosaditi igranje istog komada.

- S obzirom na to da je ovo duodrama i da imam privilegiju i čast igrati s Mirjanom Karanović, jedan na jedan, to je za mene korisno, zanimljivo i svaki put itekako uzbudljivo igranje. A s obzirom na njene i moje obaveze, nismo u prilici da je igramo tako često. Zna nam se desiti da imamo pauzu i po pet mjeseci. Svaki put jeste novo iskustvo, novo uzbuđenje i iz predstave u predstavu otkrivamo nove stvari koje i nama, a i publici predstavu čine što zanimljivijom. Bilo bi dosadno da svaki put igramo matematički i to bude dosadno - govori Salković.

Šale i pošalice

Na pitanje ima li razlike između Hercegovaca i Bosanaca iz aspekta glume i publike, Salković kaže:

- Svi hvale sarajevski humor, taj neki zanimljivi, posebni, a s obzirom na to da sam živio u Mostaru, to je populacija koja itekako ima specifičan smisao za humor. Njihove dosjetke, šale i pošalice su zaista na drugom nivou od svega onoga što sam imao priliku vidjeti i u Bosni, i u drugim gradovima bivše Jugoslavije. Mostarci su definitivno specifikum, a i ja sam Hercegovac porijeklom pa mi je zadovoljstvo hvaliti. Ali ipak, mi smo svi jedan narod i svi mi nosimo neke specifičnosti i posebnosti i zbog toga smo tako zanimljivi i interesantni i činimo BiH onakvom kakva jeste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.