OTVORENO

Jelisaveta Seka Sablić: Mi ovdje živimo mržnju bez razloga

Na ovom terenu vladaju diktatori koji nas ponižavaju

Sablić: Apsolutno podržavam proteste u Beogradu. Arhiva

Razgovarala: Edina BAKIĆ

3.5.2019

Jelisaveta Seka Sablić (77) nedavno je bila gost Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjoj Luci, gdje je pred punom salom upriličena i projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasni krug". Nije samo ostvarenje reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića ono po čemu publika na ovom prostoru pamti sjajnu glumicu.

- Svi znaju da su „Maratonci“ odlični. Digitalizacija filma desila se u Beogradu i kada sam ga vidjela, nisam mogla vjerovati kako to sve izgleda. Doslovno se u Kinoteci desila nova premijera i bila sam zaprepaštena. Imala sam osjećaj da je to potpuno novi film. Tada sam vidjela koliko je tehnika moćna - govori nam Sablić.

 Tonemo dublje

Dodaje da je njena, kao i gluma kolega, zahvaljujući digitalizaciji, skočila za nekoliko postotaka na viši nivo.

- Sve ovo potvrđuje i ono pravilo da je ljudima u svijetu mnogo lakše nego nama ovdje na Balkanu, jer nam sve skoro posljednjima dođe. Ali, opet imam osjećaj da je naša kinematografija, što se tiče tehničkih kvaliteta, u neku ruku i spašena tom novom digitalizacijom. Kada sam kupačicu Katarinu ponovo vidjela u „Maratoncima“, bila sam sama sobom oduševljena. Najmanji izraz lica i promjena se primijete, dok u prvobitnom izdanju tako nije bilo – govori glumica.

Ipak, nije uspjela sakriti ogorčenost zbog vremena u kojem živimo, i koje nije napredovalo od 1982. godine, kada je kultni film snimljen.

- Mentalitet kojim se bavi film ne da se nije promijenio, nego je potonuo dublje na tu negativnu stranu. Film je, ustvari, politički. I na kraju, dvije porodice idu jedna na drugu da se poubijaju bez ikakvog razloga... I danas živimo na istom terenu, čak i gorem. To je grozan teren na kojem živim otkad sam se rodila. Jednostavno, mi ovdje živimo mržnju bez razloga. Iza toga svega stoji politika, ustvari, diktatura koja nas ponižava i koju ja trpim, nažalost, sve ove godine – ogorčena je Sablić.

Tražiti bolje

To je, kako kaže, jedan od razloga što apsolutno podržava proteste u Beogradu.

- Ali ničemu se ne nadam i ništa ne očekujem, jer predugo trajem u užasu koji nas okružuje i vidjela sam svašta. Dužnost svakog osviještenog čovjeka koji živi na ovom terenu je da podržava promjene i traži bolje – poručuje glumica.

 U penziji sam, a kao da nisam

Sablić nam je otkrila da, iako je u penziji, bez glume ne može.

- Ušla sam u seriju „Sinđelići“, uglavnom imam posla, radi se. U penziji sam, a kao da nisam – ističe Seka kroz smijeh.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.