JET SET

Džej Zi - od dilera droge do prvog repera milijardera na svijetu

Džej Zi

Avaz.ba

4.6.2019

Američki reper i suprug pjevačice Bijonse (Beyonce) Džej Zi (Jay Z) službeno je postao prvi hip-hop milijarder, prenose mediji.

"Forbesova" statistika utvrdila je da je njegovo bogatstvo procijenjeno na nešto više od milijardu dolara. 

Zanimljivo je da je reper, prije nego što je postao pjevač, bio diler droge, a 1996. godine pokrenuo je ličnu izdavačku kuću "Roc-A-Fella Records". 

Od tada je, s 14 objavljenih albuma, zasjeo muzičke top-liste, osvojio je 22 Gremija i zaradio više od 500 miliona dolara (445 miliona eura) od pretplate korisnika.

Iako se mnogima činilo da u svom naumu neće uspjeti, kad je prije devet godina sjedio s  Varenom Bufetom (Warrenom Buffettom, 88), muzičar i mogul predvidio mu je blistavu budućnost. 

- Za mladu osobu koja odrasta, Džej Zi je momak od kojeg treba učiti. Predviđam mu sjajnu karijeru i veliki uspjeh - rekao je tad poslovni magnat, a čini se kako je bio u potpunosti u pravu.

Reper uložio je i u marke alkoholnih pića "Armand de Brignac" i "D'usse" čija se zajednička vrijednost procjenjuje na više od 400 miliona dolara (356 miliona eura), a server za muziku "Tidal" procjenjuje se na 100 miliona dolara (89 miliona eura).  

No, zavidnom milionskom popisu nije kraj jer zbroj vrijednosti njegovih nekretnina premašuje 270 miliona dolara (240 miliona eura).

Također, Džej Zi  je ljubitelj umjetnina pa tako u svojim domovima ima nekoliko Pikasovih slika vrijednih 'sitnih' 70 miliona dolara (62 miliona eura).

Muzičar je od 2008. godine u braku s pjevačicom Bijonse te imaju troje djece, stariju kćer Blu Ajvi (Blue Ivy, 7) i blizance Rumija (1) i Siri (1).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.