MODA

Upoznajte Valentinu Sampajo: Prva transrodna manekenka „Victoria’s Secreta“

Rodila se 10. decembra 1996. u ribarskom selu Akiraz na istoku Brazila, kao dječak

L. K. P.

6.8.2019

Valentina Sampaio - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Nije prošla ni godina otkada je direktor marketinga brenda „Victoria’s Secret“, Ed Razek, za „Vogue“ rekao da brend ne razmišlja o plus size niti transrodnim modelima na svojim revijama, stigla je sada vijest da su angažirali prvu transrodnu manekenku.

Valentina Sampajo, 22-godišnja transrodna manekenka iz Brazila, jučer je na svom Instagramu objavila fotografiju sa snimanja za „Victoria’s Secret“.

I uprkos tome što je prije nekoliko dana anđelica „Victoria’s Secreta“ Šanina Šajk (Shanina Shayk) za „Daily Telegraph“ otkrila da je ovogodišnja revija otkazana nakon 23 godine, ovo je dobar potez za brend. Otkazivanje revije moglo bi im dati potrebno vrijeme da poslože prioritete.

Sampajo se rodila 10. decembra 1996. u ribarskom selu Akiraz na istoku Brazila, kao dječak. Kada je imala otprilike osam godina, psiholog kod kojeg ju je majka odvela shvatio je da je Sampajo zapravo djevojčica.

- Već sam se tada voljela družiti s djevojčicama, osjećala sam se kao jedna od njih i imala sam kolekciju lutki. Psiholog je tada shvatio da sam transrodna. Od 12. godine počela sam se zvati Valentina, imenom koje sam negdje čula i pomislila da je predivno - otkrila je još 2015. godine za „Glamour Brazil“.

Zbog ljubavi prema modi prvo je upisala studij modnog dizajna, ali onda je shvatila da to ipak nije za nju i upisala studij arhitekture, koji i danas pohađa. Modelingom se počela baviti u Brazilu, a u dobi od 18. godina rekla je da joj je san postati dio „Victoria’s Secret“ anđela. Prije nego što je postala prvi transrodni model za „Victoria’s Secret“, Sampajo je bila prvi transrodni model na naslovnici „Voguea“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.