KULTURA

Mirsad Pašović: Nakon ’Bosanskog blečka’, Beograd osvojio i s Ademom

Okupili se Sarajlije, Fočaci, Beograđani, gosti iz Slovenije, Hrvatske.... Planule sve knjige

Pisac i promotor sa Raletom i gostom iz Slovenije. I. Kriještorac

Piše: M. Dakić

15.12.2019

Skadarlija, u kojoj živi duh boema, lijepog druženja i još ljepših pjesama, poezije, bila je domaćin ekipi iz Sarajeva koja je došla na promociju nove knjige pisca Mirsada Pašovića, ponosnog Fočaka, biznismena s adresom, nekih stotinjak metara od Vječne vatre. Promocija je bila u kući Đure Jakšića.



Pet izdanja

Nakon pet izdanja knjige „Bosanski blečak“, koja je promovirana  i na Beogradskom sajmu i izazvala veliki interes o šest generacija porodice u šest različitih država, te trilogije „Šest puta gorio, sedam puta volio“, objavio je i novu „Adem zvani krst“. Knjiga prati put dječaka koji je spas od siromaštva pronašao u evropskim zemljama, ženio misice, imao ergelu konja, brdo novca i onda opet na kraju ostao bez ičega.

Na promociji, koju je organizirala Milja Lukić, koja vodi Izdavačku kuću „SlovoPress“ okupilo se šaroliko društvo. Bili su i predstavnici Ambasade BiH u Beogradu na čelu sa Zoranom Perkovićem. Došao je i Sarajlija sa adresom u Beogradu Mišo Begenešić, nekada poznati DJ, vrtio ploče i u Hotel „Europi“, koji ima kafić, a na plafonu je ugrađena gitara koju je dobio od Brege.

Sa poklonom, flašom s njegovim likom i pjesmom Radeta Vučkovića, u velikom stilu stigao je čuveni Rale kralj noći, koji se ponosi svojom Bosanskom Krupom. U Beogradu ima kafanu „Vinovlačara“ koja radi cijelu noć, a nema face koja nije bila kod njega. A poznat je i kao ambasador za sve Bosance koji stignu u ovaj grad. Čudo od čovjeka!



Uspješni Fočaci

Sa ljepšom polovinom stigao je i Miša Amsterdam, koji ima hotel u pomenutom gradu, u kojem su odsjedali i neki od likova iz knjige. Bili su i predstavnici Fan kluba Pašovićevih knjiga iz Novog sada na čelu sa Vladimirom Kolundžićem.

Bilo je i uspješnih Fočaka, doktorica Zorica, poduzetnik Davor, inspektor Čimpo, te vlasnici dvadesetak uspješnih kompanija koji sarađuju sa Pašovićem. U lijepom društvu stigao je i general Miroslav Đorđević Mašo. Bilo je i Slovenaca, došao je i Vladimir Perić kojeg su ubrzo svi počeli zvati Valter. Stigli su i gosti iz Slovenije, Hrvatske... A knjige s posvetom su planule.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.