POSLASTICA ZA LJUBITELJE MUZIKE

Hitovi Reja Čarlsa u Domu mladih uz „Sarajevo Big Band“ i Uroša Perića

Dvosatni užitak za muzičke sladokusce svih uzrasta

Uroš Perić: Bluz, soul džez pijanista i pjevač. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

17.12.2019

Novogodišnji praznični duh glavnog bh. grada bit će obogaćen sjajnim muzičkim dešavanjem namijenjenim zaljubljenicima u džez, bluz i soul.

Veliki koncert u organizaciji Udruženja muzičara ''Saraj Pro-Brass'' održat će se u ''Dancing dvorani'' Doma mladih ''Skenderija'' u nedjelju, 29. decembra, u 20 sati.                          

Naime, sarajevska publika će prvi put imati priliku uživati u najpopularnijim hitovima američkog kompozitora i izvođača, pionira bluza Reja Čarlsa (Ray Charles). To je neponovljiva interpretacija slovenskog bluz, soul i džez pijaniste i pjevača Uroša Perića, uz pratnju „Sarajevo Big Benda“, pod dirigentskom palicom Ranka Rihtmana.

- Programski, koncert se temelji na muzici Reja Čarlsa. Uroš je neprikosnoveni reprezent njegovog opusa i stila u sviračkom i vokalnom smislu. Pozitivna energija koju širi svojom scenskom pojavom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Najbolje je ostaviti publici da ocijeni ovu tvrdnju onih koji su imali priliku da slušaju Uroša u pratnji malih i velikih ansambala - izjavio je Marin Gradac, izvršni producent „Sarajevo Big Banda“ i član Upravnog odbora Udruženja muzičara ''Saraj Pro-Brass''.


''Sarajevo Big Band''. Agencije

U sastavu ''Sarajevo Big Benda'', koji će pratiti Perića, tu večer nastupit će i trojica mladih solista iz „Bundess jazz orkestra“ Filip Dornbuš (Philip Dornbush) na saksofonu, Gregor Špercel (Sperzel) koji svira trombon i Janos Lober (Loeber) na trubi.

Jedinstveni zvuk „Big Banda“, obogaćen najboljim mladim njemačkim solistima, u atmosferi novogodišnjih praznika u Sarajevu, bit će prilika za dvosatni užitak za muzičke sladokusce svih uzrasta.

- Važni i atraktivni su i ostali gosti koji dolaze iz redova „Bundess jazz“ orkestra mladih. Trojica muzičara predvodit će duvačke sekcije „Sarajevo Big Banda“. Njihovo gostovanje s našim orkestrom otvara prostor za saradnju planiranu početkom naredne godine na studijskom projektu pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – Indexi“, kojeg ćemo realizirati s velikim brojem atraktivnih vokalnih i instrumentalnih gostiju iz zemlje i inozemstva - otkriva Marin i za kraj dodaje da je ponosan na ovaj koncert, ne samo iz razloga što nam dolaze atraktivni gosti nego prije svega što su nadležne domaće i inozemne institucije prepoznale važnost ovog kulturnog događaja.

Karte za koncert u iznosu od 15 KM moguće je kupiti na prodajnim mjestima BKC i plato Skenderija u periodu od 9 do 17 sati.

Koncert su podržali: Grad Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Goethe-institut u Sarajevu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, ''McCann'' Sarajevo i ''Metromedia''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.