UOČI ONLINE PREMIJERE

Pjer Žalica za "Avaz": Spasit će nas tuđa pamet ako nam kao sadaku udijele vakcinu

I građani i vlast su se ponašali jednako nemarno, kao posljedica toga su BiH, a naročito Kanton Sarajevo, postali jedno od svjetskih žarišta epidemije

Pjer Žalica. Avaz

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

6.8.2020

Sarajevo Film Festival otvorit će 14. avgusta svjetska premijera filma Pjera Žalice "Koncentriši se,baba". Kako je jučer odlučeno da zbog alarmantne epidemiološke situacije SFF bude održan online, tako će i premijera novog ostvarenja bh. reditelja biti upriličena na internetu. Zasigurno je Žalica premijeru zamišljao drugačije, ali kako kaže za "Avaz" nije iznenađen. 

- Nije ovo stvar koja me zatekla, sve vrijeme sam u intenzivnoj komunikaciji sa Direkcijom fesitivala, koja je radila praktično danonoćno, spremajući se za razne moguće oblike realizacije festivala u odnosu na trenutnu epidemiološku sliku. Naravno da smo se svi nadali da će se i građani i vlast ponašati adekvatno ozbiljnosti situacije i da će se epidemiološka situacija do sredine avgusta popravljati, ali to se, na žalost, nije desilo. Naprotiv, i građani i vlast su se ponašali jednako nemarno, kao posljedica toga su Bosna i Hercegovina, a naročito Kanton Sarajevo, postali jedno od svjetskih žarišta epidemije. U takvim uslovima bilo bi krajnje neodgovorno organizovati javna okupljanja, kakve su filmske projekcije, pa mi se ovakva odluka festivala čini jedino logičnom i odgovornom. 

Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica u sceni filma. Promo

Primjećujem u javnosti političare koji savjetuju festival, zahvaljuju se na odluci. Ne sumnjam u njihovu dobronamjernost, to je lijepo, ali sasvim sigurno nije potrebno, jer Festival je ozbiljna institucija koja je uvijek, od festivala organizovanog u uslovima opsade grada pa do danas, dokazala da će ispravno reagovati na sve izazove, ukjljučujući i pandemiju. Političari bi trebali da manje dijele savjete, a više da se aktivno angažuju, kroz političko djelovanje u institucijama u koje su birani ili imenovani da se pokrenu svi mogući mehanizmi vlasti kako bi se minimalne epidemiološke mjere sprovodile u praksi - kaže Žalica.

 Naravno da bi, kako kaže, volio da je premijera filma na "Metalcu", pred publikom. 


- Ali to, naprosto nije moguće, jer najvažnije je zdravlje. Ipak, vjerujem u film, vjerujem u festival i znam da će i u ovom obliku publika moći uživati u odličnom odabiru filmova, da će filmski profesionalci da komuniciraju i razvijaju nove projekte, da će festival i na ovaj način povezati mlade talente na međunarodnom nivou. Nadam se da ćemo imati dovoljno odgovornosti i pameti da narednih godina ne dođemo u ovakvu situaciju, mada nisam pretjerani optimista. Čini se izvjesnijm da će nas spasiti neka tuđa pamet i tehnologija, koja će nam eventualno kao sadaku udijeliti vakcinu, nego što će to biti naša ozbiljnost i odgovornost. A, to je baš tužno. Ipak, radujem se festivalu, i sa nestrpljenjem iščekujem premijeru filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.