ONLINE CRVENI TEPIH

Srdan Golubović online gost SFF-a: Ovo je jedan od najznačajnijih festivala u Evropi

Treba sačuvati bioskop jer je to biće društvenog života

Srdan Golubović. SFF

Piše: L. M. / Avaz.ba

15.8.2020

Gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala na online platformi je bio i Srdan Golubović, koji je sa posebnim emocijama govorio o ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

- Važno je da se festival održava i da se možda pridobije neka nova publika i sačuva ta festivalska atmosfera za neka ljepša vremena. Sarajevo Film Festival pronalazi neki novi model koji može da unaprijedi potrebe i proširi potrebe publike. Nekada ljudi i nisu u mogućnosti da dođu na projekcije, zato mi se čini da je ovo jako dobra opcija za Sarajevo. Siguran sam da će Sarajevo biti jače nakon ovog iskustva - otvoreno je govorio Golubović.

Srdan je i član žirija takmičarskog programa za igrani film. Kako kaže to je za njega velika čast i privilegija

- Ja moram reći da sam počastvovan što sam član žirija i veliko hvala Miri Purivatri na takvoj prilici. Sarajevo Film Festival je jedan od najznačajnijih u evropi. Ono što me posebno raduje je što ima nekih novih autora koji se dosta hrabro i žestoko bave društvenim pitanjima. To je umjetnička provokacija i to tako treba da bude. Sarajevo Film Festival ima tendenciju da afirmiše mlade autore. Sarajevo na pametan način potstiče i mlade i one starije da stvaraju nešto novo - kazao je Golubović. 

Zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa, način održavanja festivala je reduciran. Čak i u tome Srdan želi da pronađe nešto lijepo i pozitivno. 

- Trudim se da sebi simuliram ugođaj bioskopa u ovom kriznom vremenu. Vjerovatno smo mi neka stara škola ali ja mislim da film mora da se tako doživi. Moramo se boriti da se bioskop sačuva kao prostor. Treba sačuvati bioskop jer je to biće društvenog života, ali moramo i dozvoliti da se ovakve platforme razvijaju - zaključio je Srdan Golubović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.