VIRTUALNA STVARNOST

Emir Bukovica za "Avaz": Priča o hamletovskoj ljubavi u Sarajevu je bila inspiracija za pjesmu "Mahala zna"

Promocija projekta "Virtualni muzej starih zanata" će biti održana sutra u Bursa bezistanu

Emir Bukovica. Arhiv

Piše: L. Medinić

5.10.2020

Promocija projekta "Virtualni muzej starih zanata" će biti održana sutra u Brusa bezistanu. Cilj projekta je da upozna korisnike s tradicijom baščaršijskih zanata i da doprinese očuvanju uspomene na nekadašnje zanate.

Putem Virtual Reality (VR) i desktop aplikacije, korisnici se u ovoj verziji detaljno upoznaju sa zanatima koji su pred nestankom - četkarskim, kazaškim i bozadžijskim. Za "Avaz" o ovom projektu govorio je Emir Bukovica, slavni roker i autor muzike za aplikaciju "Vurtualni muzej starih zanata".

- Stari zanati izumiru. Nekada ih je bilo 80, a danas je ostalo samo 18 starih zanata. Napravljena je digitalizacija 3 zanata kako bi ljudima približili značaj naše bogate tradicije - kazao je Emir Bukovica.

Kako je rekao Bukovica, muzika za ovakav projekat mora imati jaku pozadinu.

- Ja sam radio muziku za taj projekat. Tokom procesa stvaranja muzike, naišao sam na jednu priču. To je priča o hamletovskoj ljubavi. Ona je bila unuka nekog starog sarajevskog kazandžije, a on sin od bozadžije. Cijelo tadašnje Sarajevo je pričalo o njihovoj ljubavi, jer je to bila na neki način zabranjena ljubav. Oni nisu pripadali istom društvenom sloju. Za mene je to bila inspiracija da napišem pjesmu "Mahala zna" i jako sam zadovoljan kako je pjesma prošla među publikom - kazao je Bukovica. 

Također, ovo je prilika i za neke inovacije.

- Sutra je promocija projekta "Muzej starih zanata" i premijera spota za pjesmu "Mahala zna". Prvi put u BiH je urađen spot u virtuelnoj stvarnosti, smatram da će to biti vrlo interesantno bh. publici - otrkio je Emir Bukovica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.