LEGENDA SEDME UMJETNOSTI

Klint Istvud napušta film

Nimalo nježno, čuveni Prljavi Hari obavijestio je javnost o tome da više ne treba da očekuje da će praviti filmove

Klint Istvud. Agencije

Fu. M.

19.7.2021

Legenda sedme umjetnosti, američki glumac i reditelj Klint Istvud (Clint Eastwood) povlači se u 92. godini iz svijeta filma. Kako kaže, kasno je da „ostari dostojanstveno“.

Nimalo nježno, čuveni Prljavi Hari obavijestio je javnost o tome da više ne treba da očekuje da će praviti filmove.

Na društvenoj mreži Twitter, Klint Istvud je napisao da je za njega prekasno, to jest da je suviše star da bi ostario graciozno.

- Vjerujem da je sposobnost gracioznog sazrijevanja dragocjena vještina. Za mene je prekasno - napisao je 91-godišnji glumac uz kolaž fotografija iz raznih perioda karijere koja je trajala više od 60 godina.

Klint Istvud rođen je 1930. godine u San Francisku. Njegova porodica često se selila po gradovima Zapadne obale SAD zbog poslova koje je njegov otac dobijao.

Tinejdžerske godine Istvud je proveo u Ouklandu gdje je 1949. i maturirao u Srednjoj tehničkoj školi. Radio je na benzinskoj pumpi zajedno s ocem, bio drvosječa, spasilac na plaži, ložač u čeličani, čistač bazena itd.

Početkom 50-ih godine počinje da se zanima za glumu. Svjetsku slavu stekao je najviše zahvaljujući učešću u vestern filmovima. Uspjeha je imao i kao reditelj, producent i kompozitor.

Osvojio je brojna priznanja među kojima su dva Oskara za režiju i dva za najbolje ostvarenje, Zlatni globusi, Cezari, DGA (nagrade Udruženja reditelja Amerike).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.