POSLJEDNJI POZDRAVI

Estrada se oprašta od Milana Laneta Gutovića: Emotivne riječi tjeraju na suze

Kažeš mi: "Nemoj Mico, nemoj, mi ne plačemo zato što je neko otišao nego zato što znamo koliko će nam nedostajati. Ne plači, sačuvaj nešto i za mene", napisala je Milena Vasić na Instagramu

Piše: N. Aj.

26.8.2021

Milan Lane Gutović preminuo jučer u 76. godini. Arhiv

Vijest da je preminuo Milan Lane Gutović potresla je kompletan region jučer. Mnogi su se od ovog glumca, kojeg s¸u mnogi smatrali jednim od najboljih na ovim prostorima, oprostili na društvenim mrežama.

Jedan od njih je i Željko Samardžić.

Zbogom Šojiću, zbogom dragi Lane. Bilo je zadovoljstvo poznavati te i sarađivati s tobom... Neka ti je vječna slava - napisao je Samardžić uz Gutovićevu fotografiju.


Sergej Trifunović je na Instagramu napisao:

- Ja nikada neću zaboraviti izvođenje kabarea “Obično Veče”, u Stupici, 12. marta 1991. Samo tri dana nakon tenkova na ulicama, sat vremena priče kako je zapravo došlo da martovskih demonstracija. Ne pamtim da sam se tako smijao. Hvala ti. Za sve ti hvala. Naročito za: "Momci, pošto biblioteka ne radi, moraćemo u kafanu".


Potresnom porukom oprostila se i Milena Vasić, Lanetova kolegica. Njenu objavu na Instagramu prenosimo u cijelosti:

- Lane, toliko odlazaka u posljednje vrijeme. Osjećaj je kao da me neko briše gumicom dio po dio. Sve više ličim na neko čudovište, bez jasne forme i oblika zar ne? Pijemo kafu svako jutro Ti i ja, dok još svi spavaju, skuham kafu pozovem te negdje malo prije 8 izjutra i prelistavamo dnevnu štampu. Čitam naslove, a ti im daješ smisao samo onako kako ti možeš i niko drugi. Smijemo se. Jednog jutra pijemo kafu i prestaje smijeh. Stize vijest da je i Vlasta otišao. Plačem, tiho plačem. Kažeš: "Nemoj Mico, nemoj, mi ne plačemo zato što je neko otišao nego zato što znamo koliko će nam nedostajati. Ne plači, sačuvaj nešto i za mene". Danas plačem... jer znam i zašto?

Bio si moja jutarnja kafa, bio si moja večernja lascivna sala na viberu. Razumio si život i volio si ga.

Sa kim prijatelju dalje o životu, o ljudima, strahu, o pohlepi i gramzivosti onih koji su se koristili o tvoj glumački neprocjenjivi talenat i šarm, o izdaji onih kojima si donosio novac i slavu. Sa kime o oprostu i opraštanju o skromnosti i postu duše, o Bogu, sa kime o filozofiji, o djeci, o slobodi... o braku, o mraku, sa kime o ženturačama koje misle da su muškarčine. Sa kime o ljepoti žene, o poeziji, o pjesmama, o najboljoj ribljoj supi?

Sa kime o Njima! Kako sa Njima bez tebe?! Bez humora, lucidnog cinizma, bez tvoje poetike života koja je bila nezamjenjivi aforizam. Sa kime se smijati pred kadar do suza. Ko će me zasmijati na sceni do neizdržljivosti koja postaje nova glumačka etika i tehnika “kako preživjeti Laneta u kadru i na sceni".

Poznavao si historiju, prošlost, još bolje osjećao sadašnji trenutak!

O glumi, o pozorištu... o dobrom pozorištu, o nezaboravnim ulogama... i još nezaboravnijim anegdotama... o psovkama, o sočnosti... sa kime o svemu!!!!???? Rekao si, ne, ponavljao si stalno: "Mico, jedina konstanta je promjena". To je postao moj životni i glumački moto.

Hvala ti dragi druže na tome! Hvala ti na podršci, na brizi, na smijehu, na nadi... Mnogo si mi nade dao time što si me pustio u svoj život, u svoje biće nježno i nadasve emotivno što je tvoj prerani odlazak i dokazao. Bio si nježan, prenježan za ovaj svijet. Nismo bili kadri da te njegujemo i čujemo... - napisala je Vasić.


Anđelka Prpić napisala je:

- Moj Pustolov! Moj Uzor! Naš Lane.


Reditelj "južnog vetra" Miloš Avramović uz Lantovu fotografiju je napisao:

- Nikada se više nisam smijao nego u društvu sa tobom, dragi Milane. Počivaj u miru dragi prijatelju.


Glumac Andrija Milošević također se oprostio od legendarnog Laneta.

- Vječna ti slava, legendo. Pamtit će te generacije. Lane...

Njegovu objavu podijelio je i pjevač Nikola Rokvić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.