DA TI PJEVAČ NEŠTO KAŽE...

Davorin Popović, dobri duh Sarajeva, danas bi proslavio 75. rođendan: Legende ne umiru!

Za razliku od mnogih, Pjevač nije zamjerio onima koji su u najtežim trenucima napustili Sarajevo, kada je trajala opsada grada

Piše: N. Ajnadžić

23.9.2021

Popović: Umro u 55. godini. Arhiv

Na današnji dan 1946. godine u Sarajevu je rođen Davorin Popović Pimpek, legendarni pjevač "Indexa".

Da je živ, proslavio bi 75. rođendan.

Pjevač, kako je sebi svojevremeno dao nadimak, nezaboravan je u gradu na Miljacki, ali i šire. 

- Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže... - započinjao bi Davorin svoje priče.

Popović: Imao mnogo nadimaka. Arhiv

Imao je on više nadimaka. Osim Pimpeka i Pjevača, još su ga zvali i Davor te Dačo. Ali, ono što ostaje itekako važno jeste činjenica da je sam sebi dao nadimak, a da je Sarajevo i raja u njemu to prihvatila. A zna se kakva je sarajevska raja i kakvo je to priznanje.

A koga zavoli, taj ostaje u srži grada. Davorin Popović je dobri duh Sarajeva, bio za života i ostat će dok je god svijeta.

Bio je omiljen. Njegov prijatelj Kemal Monteno je svojevremeno ispričao anegdotu koja se i danas prepričava.

Popović i "Indexi" postali rok legende. Arhiv

Negdje u ratnim godinama, kad se u emigraciji "širila istina o Bosni", zaglavili mi nakon nekog festivala. Ostalo se, popilo se, ujutro nikakvi u onim hotelskim sobama, kad čujem Davora koji stoji pred ogledalom i govori: "Slušaj, Pjevač, da ti ja nešto kažem. Ne može ovo 'vako, ti si ozbiljan čovjek, da zaglavljuješ do nekih doba. Vidi ti očiju! Imaš li ti ikakvog karaktera?" Tu shvatim da Davorin ruži samog sebe i ne suspregnem smijeh. On me čuje i kaže: "Šta se ti smiješ? Ti da si pametan, i ti bi ovako utjec'o na sebe."

Njegove anegdote i danas se prepričavaju. Arhiv

I Fadil Redžić, basista i kompozitor legendarnih "Indexa", znao je ispričati poneku anegdotu. A koliko li je tek neispričanih.

Ratna je 1995., a mi putujemo na Evroviziju. Nakon Ljubljane, gdje smo završili snimanja i miksove, idemo za Zagreb, odakle treba da letimo za London, a zatim Dublin. Na pasoškoj kontroli na zagrebačkom aerodromu obojica smo, što bi rekli Dalmatinci, veseli. Rekao bih, on malo više nego ja. I, Dačo nadobudnoj policajki koja provjerava dokumente pruža bosanski pasoš. Ona, kao što je do tada bila praksa, razvlači proceduru i pravi se pametna, kao: "Ko smo mi sa bosanskim pasošima da putujemo po svijetu". Mene već počinje hvatati nervoza jer se bojim da ćemo zakasniti na avion i šapućem Dači da joj pokaže hrvatsku putovnicu pa da nas budala pusti na miru. On me gura, neće da ona čuje da ima putovnicu. Inatdžija ne odustane i na kraju nas policajka pušta da prođemo. Meni srce ogromno. Ponosan na njega, ponosan na sebe što imam takvog druga - ispričao je Redžić.

Pjevačev mural u Sarajevu. Arhiv

Za razliku od mnogih, Pjevač nije zamjerio onima koji su u najtežim trenucima napustili Sarajevo, kada je trajala opsada grada.

- Kad pukne, neko reaguje tako što se onesvijesti, a neko ne. To je sve individualno. Ne treba te ljude optuživati. Oni su jedan veliki kulturni potencijal. Glupo je sad ih tjerati. Treba gledati kako ih vratiti u Sarajevo - govorio je Pimpek.

Njegova prva grupa zvala se "Pauci", a potom je nastupao u "Lutalicama". "Indexima" je pristupio 1964. godine. S ovom grupom je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Također, kao vokalni solista, objavio je dodatna tri albuma.

Popović: Bio jedna od omiljenih. Arhiv

Davorinova prva ljubav bila je igra pod obručima. Prve korake na parketu napravio je kao osnovac uz tvorca šampionske Bosne, legendarnog Bošu Tanjevića. Važio je za jednog od najtalentovanijih košarkaša tog vremena u Sarajevu, a za KK Željezničar, čiji je bio kapiten, odigrao je više od 500 utakmica.

Rak gušterače bio je jači od muzičke legende i čuveni pjevač umro je u 55. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.