KAMERNI TEATAR 55

„Gospođica Julija“ otvorila 5. festival „Dani Jurislava Korenića“

„Dnevni avaz“ tradicionalno dodjeljuje nagradu „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu

Piše: L. K. P.

14.12.2021

Peti međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U Kamernom teatru 55 u Sarajevu otvoren je peti međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“, koji će trajati do 22. decembra.



Bogat repertoar

Prisutnima se obratio direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

-    Hvala Bogu situacija u Sarajevu je bolja nego prošle godine što se tiče pandemije koronavirusa. Sreća moja i cijelog kolektiva je neizmjerna. Možda sam posljednji Mohikanac, ali ja vjerujem da teatar može mijenjati ljude. Ovo je praznik za sve nas – rekao je Hadžihafizbegović.


Na sceni Kamernog teatra 55, u takmičarskom dijelu festivala, publici će se predstaviti osam pozorišnih produkcija iz regiona, a na otvorenju publika je imala priliku vidjeti  zajedničku predstavu „Gospođica Julija“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prema drami Avgusta Strindberga (August), a u režiji Aide Bukvić.


U narednim danima na repertoaru su predstava „Bog masakra“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ prema tekstu Jasmine Reze, a u režiji Siniše Evtimova; zaječarska predstava „Petra“ prema tekstu i režiji Irfana Mensura; koprodukcijski projekt HNK Mostar i Narodnog pozorišta Mostar „Identitluk u režiji Tanje Miletić-Oručević; predstava „Ifigenija“ u režiji Zorana Rakočevića, a u produkciji Centra za kulturu „Kolašin“ s koproducentima NVO “Korifej teatar” i bjelopoljskim Centrom za kulturu; predstava Kamernog teatra 55 „Schindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića; predstava Makedonskog narodnog pozorišta “Stvari o kojima ne govorimo“ u režiji Nele Vitoshevikj te predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske „Ožalošćena porodica“ u režiji Nikole Pejakovića.



Dodjela nagrada

I ove godine bit će dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju i tekst, kao i za najboljeg glumca i glumicu.


Također, najtiražniji bh. dnevni list „Dnevni avaz“, kao i prethodne tri-četiri godine, tradicionalno dodjeljuje nagradu „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu.


O nagradama će odlučivati žiri, koji čine Božidar Šnajder, Svetislav Basara, Arma Tanović, Nermina Mujagić i Larisa Sarajlić-Ramović, urednica kulture u „Dnevnom avazu“.


U okviru festivala, svakog dana u 13 sati u galeriji „Gabrijel“ Kamernog teatra 55 bit će upriličene i promocije knjiga.


Festival je otvorio Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.