UOČI PREMIJERE

Operna pjevačica Aida Čorbadžić: Gertrudinu i moju Florami ne treba upoređivati

Premijerno izvođenje operete „Mala Floramye“ 4. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo

Čorbadžić: Uživala u procesu pripreme operete. NPS

Piše: L. K. P.

3.2.2022

Klasik splitskog kompozitora Ive Tijardovića, opereta „Mala Floramye“ ponovo će zaigrati na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Kao peta po redu, opereta u tri čina premijerno će biti izvedena 4. februara na sceni NPS-a u 19.30 sati, dok je prva repriza zakazana za subotu, 5. februar.

 

Davno planirana

Naslovnu ulogu odigrat će operna pjevačica, solistica NPS-a Aida Čorbadžić.

-  Željno smo čekali premijeru. Želimo podijeliti svu ljepotu kojom zrači predstava predvođena sjajnim rediteljem Ivanom Leom Lemom, a svi smo zajedno zahvalni kompozitoru ovog prekrasnog djela, gospodinu Ivi Tijardoviću - rekla je Čorbadžić za „Avaz“ uoči premijere.

 


Opereta „Mala Floramye“. NPS


Dodala je da je veoma sretna što će predstava biti odigrana, jer je bila još davno planirana, ali zbog pandemije koronavirusa morala je biti odgođena.

- Cijeli proces pripreme operete "Mala Floramye" je, prema mom mišljenju, do sada najljepši i najdraži - istakla je Aida.

 


 

Ljepota posla

Priznala je da nije imala priliku da razgovara s uvaženom Gertrudom Munitić, koja je svojevremeno igrala Florami.

- Smatram da tadašnju i sadašnju "Malu Floramye" ne treba upoređivati. U svemu tome i jeste ljepota ovog posla, ta bezgranična sloboda kreacije trenutka u kome jesmo, u kome djelujemo i u kome stvaramo - kazala je operna pjevačica.

Uprkos teškim okolnostima koje su, zbog pandemije koronavirusa, zadesile cijeli svijet, od početka ove umjetničke sezone u Narodnom pozorištu Sarajevo realizirane su već četiri premijere.

- Već sljedeće sedmice startamo s muzičkim probama, tj. iščitavamo muzički tekst Menotijeve (Gian Carlo Menotti, op. a.) jednočinke "Telefon", koja izlazi krajem aprila. Još jedna komična opera, kao osvježenje u Kući na obali - zaključila je Čorbadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.