NEMA PREDAJE

Ukrajinski bend uživo prenosi nastupe iz skloništa, poručuju: Nije trebalo biti rata

Frontmen benda Aleks je za BBC ispričao kako su, osim njegovih kolega, u skloništu i brojni drugi ljudi

Ukrajinski bend "Selo i Ludy". Printscreen

L. K. P.

9.3.2022

Ukrajinski bend "Selo i Ludy" objavljuje svoje nastupe uživo iz skloništa kako bi pružio podršku ljudima u svojoj zemlji i pozvao na mir u svijetu.

Članovi benda su iz grada Harkiva, a frontmenu benda, Aleksu (Alex), tokom ruske invazije uništena je kuća. Otada sa svojim kolegama živi u podrumu koji koriste kao sklonište.



Aleks je za BBC ispričao kako su, osim njegovih kolega, u skloništu i brojni drugi ljudi. Rekao je kako mu je drago što u ovim teškim trenucima mogu biti u skloništu gdje se barem donekle osjećaju sigurno.

-Ljudi širom svijeta na vijestima vide šta se događa u Ukrajini. Nije trebalo doći do rata. No, nemojte se nikada prestati boriti, nemojte se predati. Slava Ukrajini, poručio je Alex.



Nastupi Aleksovog benda ubrzo su postali viralni.

"Ovo mi je sada najdraži bend", "Vidio sam ove tipove na televiziji. Sviraju kako bi oraspoložili ljude u skloništu. Poštovanje njima i cijeloj Ukrajini", "Slušam njihove prijenose svaki dan", samo su neki od komentara na Twitteru.


Inače, bend "Selo i Ludy" nije jedini koji pjesmom u skloništu nastoji uveseliti ove teške trenutke. Violinistica Vera Litovčenko također u jednom skloništu u Harkivu svake večeri svira violinu.

- Bilo je jako teško svirati i razmišljati o nečemu što nije rat... Ali odlučila sam da moram nešto učiniti. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu nešto učiniti za svoju "podrumsku" porodicu, rekla je Vera za "The Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.