HISTORIJSKI GOVOR

Princ Vilijam na Jamajci osudio ropstvo

Nije tajna da kraljica gaji duboku naklonost prema Jamajci, poručio je princ

Kejt Midlton i princ Vilijam. Agencije

L. S. R.

25.3.2022

- Želim izraziti svoju duboku tugu. Ropstvo je bilo grozno i nikada se nije smjelo dogoditi - rekao je u svom historijskom govoru na Jamajci, princ Vilijam (William, 39). 

On sa suprugom, vojvotkinjom Kejt Midlton (Kate Middleton, 40), već nekoliko dana uživa na turneji po karipskom otočju, a dolaskom na Jamajku naišli su i na prve proteste.

- Dok je bol duboka, Jamajka nastavlja graditi svoju budućnost s odlučnošću, hrabrošću i snagom. Snaga i zajednički osjećaj svrhe naroda Jamajke, predstavljeni su u vašoj zastavi i motu te slave nepobjedivi duh - dodao je princ.


Princ Lilijam i Kejt Midlton. Agencije

Prisjetio se riječi svog oca, princa Čarlsa (Charles), koji je također osudio "užasnu grozotu ropstva, koja zauvijek mrlja britanske historije", u govoru na Barbadosu prošle godine.

Vilijam je rekao da je njegova baka, kraljica Elizabeta II., „duboko naklonjena“ Jamajci i slavi doprinos jamajkanske dijaspore Velikoj Britaniji.

- Nije tajna da kraljica gaji duboku naklonost prema Jamajci, proizašlu prilikom njenog prvog posjeta ovdje s mojim djedom, vojvodom od Edinburgha, davne 1953. Dirnut sam što sam danas čuo da Jamajčani, mladi i stari imaju naklonost prema kraljici. Ona je možda moja prava baka, ali svi je također smatraju svojom bakom. I to mi je ok! - kaže princ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.