KREACIJE ZA ZVIJEZDE

Amina Hasanbegović, dizajnerica iz Novog Pazara, za "Avaz": Kako sam kreirala kaput u kojem je glasala Jelena Karleuša

Radila sam i s nekoliko svjetskih imena, izjavila je Hasanbegović

Amina Hasanbegović i Jelena Karleuša. Avaz

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

7.4.2022

Jelena Karleuša, jedna od najvećih muzičkih zvijezda u regionu, često plijeni pažnju odjevnim kombinacijama. Protekle nedjelje ispunila je svoju građansku dužnost i glasala na izborima u Srbiji. Za razliku od provokativnih izdanja, na koja je regionalna publika navikla, Karleuša se pojavila u bijelom, elegantnom kaputu, s potpisom Amine Hasanbegović, dizajnerice iz Novog Pazara.

Aminine kreacije nose i Severina, Nataša Bekvalac, Albina, Seka Aleksić, Lepa Brena, Nina Badrić...



Veliki profesionalac

Amina je završila Fakultet za informatiku i dizajn i modnu kreaciju. Uz modu koju živi, radi u Ekonomskoj srednjoj školi, predaje na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a uz sve to, odgoja troje djece, što je za nju najdraži posao.



Hasanbegović sa suprugom i djecom: Velika podrška. Privatna arhiva

U veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“ otkrila je kako se iz Novog Pazara probila na svjetsku modnu scenu, ko joj je najveća podrška i kako je došlo do saradnje s poznatim damama muzičke scene.

- Jednostavno sam radila posao onako kako sam osjećala, voljela sam ono što radim, davala sve od sebe u tom trenutku, a saradnje su se dogodile spontano i u vrijeme kada su se i trebale desiti. Radila sam i s nekoliko svjetskih zvijezda. Bila sam prijatno iznenađena tolikom količinom zahtjeva za saradnju. Nadam se da ću se ove godine ozbiljnije fokusirati u tom smjeru - kaže Hasanbegović.




Je li bijeli kaput koji je nosila Karleuša na izborima bio posebna narudžba ili ga je popularna pjevačica kupila nekada ranije?

- Kaput sam uradila upravo inspirisana Jelenom Karleušom. On je iz moje posljednje kolekcije. Jelena posjeduje dar da svaki put iznova iznese komad na poseban i drugačiji način.



Koliko dugo sarađujete s pop-divom i kako je došlo do saradnje?

- Saradnja s Karleušom traje već duže vrijeme. Imali smo puno uspješnih projekata.

Je li Karleuša zahtjevna? Jeste li već uigran tim?

- Jelena je veliki profesionalac u svom poslu i meni je veliko zadovoljstvo da sarađujem s njom. Sigurna je u sebe i zna šta želi.



Poslovno i privatno

Sarađujete li s nekim zvijezdama iz Bosne i Hercegovine?

- Imam veliki broj prijatelja i klijenata iz BiH koji cijene i nose moje radove. Uvijek iskoristim priliku da posjetim ljepote Bosne i Sarajeva pod tim izgovorom.



Kažete da Vam je suprug Rasim velika podrška. Koliko je uz Vas i kako usklađujete poslovni i privatni život?

-  Mi živimo na taj način. Ne odvajamo poslovno i privatno, već tražimo rješenja uz kafu, u hodu, na ručku. Bezgranična smo podrška jedno drugom.



Imate li najdražu kreaciju?

- Uvijek imam omiljeni model u kolekciji, ali s izradom novih modela, svaki sljedeći bude mi još draži. Dio sebe uvijek prenesem na kolekciju.

Gdje pronalazite inspiraciju?



- Pronalazim je u svemu. Najviše u pozitivnim mislima, lijepim prostorima, ljudima koji mi prijaju.


Baza i životna oaza

Vaš atelje nalazi se u Novom Pazaru, a mnogo radite i u Italiji. Imate li tamo atelje i kako širite svoj posao?

- Meni su baza i životna oaza u Novom Pazaru. Tu živim, kreiram, maštam i stvaram. Imam u više zemalja saradnje s prodajnim mjestima, ali svoj atelje samo u svom gradu.  



Nemam kalup i ciljnu grupu

Kakvoj ženi je posvećen Vaš brend?

- Nemam kalup i ciljnu grupu za koju kreiram. Radim i puštam da se one same prepoznaju i pronađu komad koji baš njih čeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.