DOŽIVJELA 2 MOŽDANA UDARA

Emilija Klark o teškoj borbi za život: Dio mog mozga je sad neupotrebljiv

Kako je ispričala 2019. godine, sve je počelo kada je osjetila jaku glavobolju dok je vježbala u teretani

Emilija Klark. Agencije

H. J. I.

19.7.2022

Glumica Emilija Klark proslavila se ulogom Deneris Targerijan u seriji "Igra prijestola", a po završetku prve sezone preživjela je pravu dramu. 

Naime, glumica je doživjela dva moždana udara u kratkom vremenskom periodu i imala teške operacije, zbog čega joj je život visio o koncu.

Ona je o svemu tome javno progovorila 2019. godine i otkrila da je morala ponovo da uči da govori, a sada je iznijela nove detalje u emisiji Sunday Morning.

Glumica Emilija Klark. Agencije

- Dio mog mozga više nije upotrebljiv, nevjerovatno je da mogu govoriti, ponekad artikulsano, i živjeti svoj život potpuno normalno, bez ikakvih posljedica - rekla je glumica.

Ona je objasnila i da joj na snimcima mozga koje je uradila nakon svega, "dosta toga nedostaje".

- To me uvijek nasmije. Ja sam u stvarno, stvarno, stvarno maloj manjini ljudi koji to mogu preživjeti. Jer moždani udari, u osnovi, čim bilo koji dio vašeg mozga ne dobije krv na sekundu, nestao je. I tako krv pronalazi drugačiji put za prolazak, ali onda ono gdje ne dođe, to je nestalo - objasnila je ona.

Kako je ispričala 2019. godine, sve je počelo kada je osjetila jaku glavobolju dok je vježbala u teretani.

Klark se proslavila ulogom u "Igri prijestola". Agencije

- Oblačila sam se u svlačionici u teretani i tada sam počela osjećati snažnu glavobolju. Bila sam toliko izmorena od nje da sam jedva obula patike. Kada sam počela vježbati, morala sam samu sebe tjerati kroz prvih nekoliko vježbi. Nisam odradila trening do kraja, već sam "otpuzala" do svlačionice, gdje sam ponovno počela osjećati kao da mi neko steže glavu elastičnom trakom - objasnila je Emilija tada za New Yorker.

Magnetna rezonanca je pokazala da je pretrpjela opasnu vrstu moždanog udara, uzrokovanu krvarenjem u prostor koji okružuje mozak.

Iako je poštovala sve savjete ljekara, Emilija je imala još jedan moždani udar zbog čega su uslijedile još dvije rizične operacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.