ODLASCI

Umrla glumica koja je u ime Marlona Branda 1973. odbila Oskar

Tada je na pozornici održala jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim Indijancima

Sačin Litlfeder. Agencije

L. S. R.

3.10.2022

Sačin Litlfeder (Sacheen Littlefeather), indijanska glumica koja je 1973. godine u ime Marlona Branda odbila Oskar, umrla je u 75. godini.

Bolovala je od raka dojke, a njezinu smrt potvrdila je Akademija.

Litlfeder, koja je također bila aktivistica za građanska prava, dospjela je na naslovnice 1973. kada je rekla da odbija Oskara u ime Branda, koji je osvojio kipić za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Kum".

Tada je na pozornici održala jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim Indijancima u zabavnoj industriji i o masakru u Wounded Kneeju u Južnoj Dakoti.


Sačin Litlfeder. Agencije


Litlfeder je u ruci nosila 15 stranica govora koji je Brando napisao, ali na pozornici nije smjela ostati duže od 60 sekundi.

- Večeras predstavljam Marlona Branda koji me zamolio da vam kažem kako on ne može prihvatiti ovu nagradu, a razlog koji navodi jest tretman američkih Indijanaca danas na filmu - rekla je.

 Branda je najviše smetalo što su se Indijanci u to doba na filmu prikazivali u negativnom kontekstu.

U avgustu ove godine Akademija je priznala da su glumicu zbog govora pedeset godina "profesionalno bojkotirali, zlostavljali, napadali i diskriminirali" te da joj duguju izvinjenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.