ŽRTVA I DŽELAT

Dino Mustafić za "Avaz" uoči premijere "Okretišta" u Splitu: Osveta na Balkanu nije rijetka

Nepravda je bolna, ostavlja duboke tragove i traume, rekao je Mustafić

Mustafić: Bavimo se fenomenom nasilja i kako s tim živjeti. Ivo Cagalj/PIXSELL

Piše: N. Ajnadžić

8.12.2022

Reditelj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Dino Mustafić režirao je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Split predstavu „Okretište“, prema istoimenoj knjizi Damira Karakaša.


Akcija mržnje

Premijera je zakazana za večeras, 8. decembar. Kako je za „Dnevni avaz“ Mustafić rekao, „Okretište“ je treća predstava koju radi u HNK Split pa zato dobro poznaje i ansambl.

- Imam duboke umjetničke i ljudske relacije ovdje, tako da se osjećam kao kod kuće. Rad na jednom vrlo složenom romanu je bio zahtjevan i intenzivan. Od prvog čitanja „Okretišta“ moji su utisci vrlo pozitivni. Cijenim literarni dar i opus Damira Karakaša, kao, sigurno, jednog od najzanimljivijih hrvatskih pisaca, čiji je opus izuzetno filmski i scenski potentan. Tome svjedoči i činjenica da su njegove knjige doživjele ekranizacije i scenske adaptacije. Ovo je introspektivan roman o krhkosti ljudskog bića koje je brutalno napadnuto. Predstava se bavi fenomenom nasilja i kako s tim živjeti. Da li postupiti po arhetipu osvete ili pronaći snage u sebi i oprostiti? U izuzetnoj dramatizaciji romana, koju je uradio Darko Lukić, mi se bavimo terapeutskim zacjeljivanjem ožiljaka ljudskog bića suočenog sa surovošću nasilnog akta koje ga dovede do ruba života - istakao je Mustafić.


Autor dramatizacije Darko Lukić i reditelj Dino Mustafić. Privatna arhiva

Na naše pitanje kako on percipira pojam osvete, odgovorio je:

- Osveta na Balkanu nije rijetka, u pojedinim sredinama je kanonizirana iz patrijarhalnog obrasca svijeta. Osveta je akcija mržnje, gubitak racionalnog i uzvišenog osjećaja ljudskosti prema razumijevanju i oprostu.


Niske strasti

Naglasio je da može razumjeti borbu svakog čovjeka s „tim niskim strastima i porivima osvete koja, i kada ima "opravdanje", jeste poraz čovječnosti“.

- Tog trenutka žrtva prihvata ulogu ili dželata ili sudije, što je izjednačava s počiniocem. Nepravda je bolna, ostavlja duboke tragove i traume, ali se veličina i snaga ogledaju u tome možemo li nastaviti živjeti s tim - rekao je Mustafić.

Borba za istinu

Autor romana Damir Karakaš posjetio je Mustafića i ansambl HNK Split na probama.

- Damir je brižan pisac koji bodri i daje kreativnu slobodu rediteljima njegovih dramskih komada ili romana. Dijalog s njim je izuzetno inspirativan jer ostaje na dispoziciji, bez obzira na to što je autor, i na raspolaganju je cijelom timu predstave za konsultacije, sugestije i saradnju. Moje iskustvo rada s njim je fenomenalno. Kada pisac ima povjerenje u ekipu predstave, onda reditelj može biti maštovit u nadogradnji teksta, traženju scenskih rješenja ili jezika koji korespondira sa savremenim teatrom. Napravili smo aktuelnu i emotivnu predstavu jer smo bili očarani literarnim jezikom pisca i njegovom beskompromisnom borbom za istinu. Siguran sam da ga nismo iznevjerili, dali smo, kao tim, kolektiv predstave, sve od sebe - naglasio je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.