ODLAZAK BH. KOMPOZITORA

Ferid Avdić za "Avaz" nakon smrti Ibre Mangafića: Ostavio je dubok trag na estradi

Bio je jednostavno divan, čovjek, pedagog i iznad svega kompozitor

Ibro Mangafić. INSTAGRAM

Bato Šišić

10.5.2023

Bosanskohercegovačku estradu jako je pogodila vijest o smrti poznatog bh. kompozitora, autora, Ibre Mangafića. Naime, ovaj kompozitor preminuo je u ranim jutarnjim satima od srčanog udara, a nakon gračevite borbe s bolešću pankreasa.

Jedan od onih koji žali zbog Ibrine smrti je popularni pjevač Ferid Avdić, a koji nam je otkrio da on, da nije bilo Ibre, možda  danas ne bio to što jeste.

Ferid Avdić. Društvene mreže

- Jako me pogodila smrt našeg Ibre, jednog od najboljih kompozitora i autora u bivšoj Jugoslaviji. To je čovjek koji je ostavio dubok trag na estradi, u narodnoj muzici i, čovjek s kojim sam ja učinio svoje prve korake na estradi. Naime, prvo ozbiljno pojavljivanje Ibre Mangafića na estradi bio sam upravo ja. Tada sam bio mlad, imao neki 18 godina, s njegovim orkestrom sam nastupao u restoranu "Topola", a prvu singl ploču s mojom i njegovom prvom pjesmom "Vrtovi su puni cvijeća" objavili smo negdje na samom početku osamdesetih godina. Kasnije su uslijedili hitovi "Baka sijeda", "Dijana ljubavi", "Ti i ja", "Hej ciganko vragolanko"..., a te pjesme su i danas veliki hitovi. Dok god žive njegove pjesme, dok se god budu pjevale njegove pjesme, živjet će i Ibro Mangafić. To je zaista jedan veliki gubitak za bh. estradu, a porodici od srca želim sabur ili smiraj, da se drže i budu jaki. Bio je jednostavno divan čovjek, pedagog i iznad svega kompozitor - rekao je Avdić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.