SLAVNI KOMIČAR

Još devet žena tužilo Bila Kozbija zbog seksualnih napada

U tužbi koja je podnesena u srijedu na Federalnom sudu u Nevadi, navedeno je kako su žene omamljene i napadnute između 1979. i 1992. godine

Bil Kozbi. Printscreen

H. J. I.

15.6.2023

Još devet žena je optužilo slavnog američkog komičara Bila Kozbija (Bill Cosbyja) za seksualne napade u tužbi u kojoj tvrde da ih je napastovao, koristeći svoju ogromnu snagu, slavu i prestiž.

U tužbi koja je podnesena u srijedu na Federalnom sudu u Nevadi, navedeno je kako su žene omamljene i napadnute između 1979. i 1992. godine u domovima, hotelima i svlačionicama u Las Vegasu, Renu i Lejk Tahou.

Omamljena pićem, pa silovana

Jedna od žena je optužila Kozbija, koji je tvrdio da je njen glumački mentor, da ju je namamio da dođe iz Njujorka u Nevadu, gdje je pićem omamljena u hotelskoj sobi, a potom silovana.

Osamdesetpetogodišnju zvijezdu emisije "Cosby Show" optužilo je više od 60 žena za silovanje, seksualno napastovanje i seksualno uznemiravanje. Glumac je negirao sve optužbe.

Kozbi je prva američka slavna ličnost koja je osuđena u eri pokreta #MeToo. U zatvoru je proveo skoro tri godine prije nego što je viši sud odbacio presudu i oslobodio ga 2021. godine.

Ranije ove godine, sud u Los Anđelesu je dodijelio pola miliona dolara odštete ženi koja je tvrdila da ju je Kozbi napastovao u vili magazina "Playboy" 1975. godine, kada je imala 16 godina.

Negirao sve optužbe

Žene su tužbe pokrenule nekoliko sedmica nakon što je guverner Džo Lombardo (Joe) potpisao zakon kojim se ukida dvogodišnji rok za pokretanje optužbi za seksualno zlostavljanje. Slične tužbe su uslijedile i u drugim federalnim državama nakon donošenja istog zakona.

Jedna od žena koje su podnijele tužbu je i Luz Lote-Lublin (Lise-Lotte Lublin), koja se borila za izmjene zakona. Prethodno je optužila Kozbija da joj je stavio drogu u piće i silovao je u hotelu u Las Vegasu 1989. godine.

- Godinama se borim za žrtve seksualnih napada i danas se prvi put mogu boriti za sebe - rekla je Lote-Lublin i dodala da novim zakonom može odvesti Kozbija pred sud.

Zastupnici nekad slavnog glumca odbacili su sve navode iz tužbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.