O SMRTI ZEKIJE ČUTURIĆ

Enver Šadinlija za "Avaz": S pjesmom je živjela sve do odlaska s ovog svijeta

Na muzičkoj sceni BiH naslijedila je prve sevdalije Radio Sarajeva

Enver Šadinlija. Express

27.7.2023

Enver Šadinlija, bh. voditelj i novinar, zatečen je viješću da je preminula vrsna interpretatorka sevdalinki Zekija Čuturić. 

Za portal "Avaza" kaže kako je Zekija bila jedna od najboljih interpretatorki sevdalinke u generaciji koja je na muzičkoj sceni BiH naslijedila prve sevdalije Radio Sarajeva.

- To je takozvana „zlatna generacija“ koju su predvodili Safet Isović, Beba Selimović, Himzo Polovina, Zehra Deović, Zora Dubljević. U svojoj dugoj karijeri je za muzički arhiv RTV Sarajevo snimila brojne izvorne narodne pjesme, među njima i mnogo manje poznatih i skoro zaboravljenih, koje su, poput najpoznatije pjesme iz njenog repertoara „Djevojka je zelen bor sadila“ doživjele i veliku popularnost - rekao je Šadinlija za portal "Avaza".


Zekija Čuturić. Printscreen / YouTube

Zekiji muzika nije bila primarno zanimanje, jer je radni vijek provela u kolektivu Radio Sarajeva.

- Radili smo dugo u istoj redakciji revijalnog programa ovog radija. Može se reći da nije žudjela za estradnom popularnosti, nego da je pjesma bila njena velika ljubav koju je živjela sve do ovog odlaska s ovog svijeta. Bila je redovna učesnica programa u sarajevskoj kući sevdaha sve donedavno. A upravo je ogroman značaj za očuvanje sevdalinke djelo te vrste izvođača, sevdalija koje pjesmu čuvaju i prenose iz ljubavi - rekao je Šadinlija za portal "Avaza", koji od početka godine nije mogao stupiti u kontakt s njom, jer se nije javljala na telefon. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.