KORNJAČA OD 192 GODINE

Vojvoda od Edinburga posjetio najstariju životinju na svijetu

Kraljev najmlađi brat, 59, bit će na udaljenom južnoatlantskom otoku do 26. januara, provodeći tamo ukupno četiri dana

Vojvoda posjetio kornjaču. Facebook

S. S.

24.1.2024

Vojvoda od Edinburga susreo se licem u lice sa 192-godišnjom kornjačom po imenu Džonatan (Jonathan) nakon što je stigao na Svetu Helenu, piše The Telegraph.

Vojvoda, koji je prikazan kako čuči pored radoznale životinje, posjećuje suptropsku britansku prekomorsku teritoriju u sklopu inostrane turneje. Kraljev najmlađi brat, 59, bit će na udaljenom južnoatlantskom otoku do 26. januara, provodeći tamo ukupno četiri dana.

U utorak je postao posljednji član kraljevske porodice koji je posetio staru kornjaču, koja je takođe rupoznala vojvodine pokojne roditelje, Elizabetu II i princa Filipa, kao i njegovog dedu Džordža VI, princezu Margaret i kraljicu majku.

Pokojna kraljica upoznala je životinju kada je bila u posjeti otoku kao tadašnja princeza Elizabeta sa svojim ocem, majkom i sestrom 1947. Deset godina kasnije, princ Filip je prikazan sa kornjačom tokom posjete Svetoj Heleni.

Vojvodovo putovanje na jedan od najudaljenijih otoka na svijetu dolazi nakon dvodnevne turneje po Južnoj Africi, tokom koje je posjetio Pretoriju i sastao se sa grupama za zaštitu životinja.

Na Svetoj Heleni, vojvoda će obaviti niz angažmana u čast kulture, ljudi i biodiverziteta otoka, te imati susrete s članovima lokalne zajednice.

Njegova prva stanica nakon dolaska bila je posjeta Džonatanu, koji živi na otoku od 1880-ih. Smatra se da je ova sejšelska kornjača najstarija živa kopnena životinja na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.