GOVORIO ZA „AVAZ“

Zašto poznati dižu ruku na sebe: Evo šta kaže psiholog

Gubi se optimistička orijentacija, čak i prema sebi, bez obzira na to da li je neko bogat, siromašan i slično, kaže psiholog Čedomir Novaković

Vukašin Brajić - Avaz
Princeza Dajana - Avaz
Hale Beri  - Avaz
Britni Spirs - Avaz
Eminem - Avaz

17.5.2024

Vukašin Brajić, koji je 2010. godine predstavljao našu zemlju na Eurosongu, progovorio je o teškom životnom razdoblju te otkrio da je želio sebi oduzeti život.

Bio je u visokofunkcionalnoj depresiji, koja nije mogla da se primijeti, kao tvrdi.

„Obični“ smrtnici znaju se zapitati zašto slavni i bogati dižu ruku na sebe kad, eto, imaju sve

- Hoću da kažem ljudima da se to dešava, da je to stvarno. Ja sam završio na ispiranju u pokušaju da sam sebi oduzmem život, za prošlu srpsku Novu godinu na VMA - rekao je pjevač i dodao da je to bio momenat u kojem je shvatio da tamo s druge strane "nema ničega".

Mnogo je slučajeva pokušaja samoubistava u svijetu slavnih i bogatih od Hale Beri (Halle Berry), Ovena Vilsona (Owen Wilson), princeze Dajane (Diana) pa do Eminema, Eltona Džona (John), Britni Spirs (Britney Spears)..

„Obični“ smrtnici znaju se zapitati zašto slavni i bogati dižu ruku na sebe kad, eto, imaju sve.

- U psihološkoj klimi poremećenih odnosa ili ispraznih očekivanja i nadanja ne možete očekivati neke velike pozitivne pomake, niti veliki optimizam ili hod naprijed – kaže za „Avaz“ psiholog Čedomir Novaković.

Ističe da se često dešava da se ljudi vrte prvo u krug pa se onda stvara osjećaj nezadovoljstva ili osjećaj besmisla gubi se optimistička orijentacija, čak i prema sebi.

Negativni trendovi

- Bez obzira na to da li je neko bogat, siromašan i slično – naglašava Novaković.

Govori kako dominiraju negativni trendovi, negativne emocije...

- I sve ono što se zove labilno i što se zove nestabilo stvara prostor za neke postupke koji su protiv ljudskog razuma, koji su destruktivni i koji su retrogradni do fatalnih posljedica – dodaje psiholog.

Čedomir Novaković. Društvene mreže

Nažalost, kaže, čini mi se da u svijetu sve češće dominira ta klima.

Nihilistička filozofija

- E, sad je vrlo bitno da možemo napraviti diferencijalnu dijagnozu – da li je u svim destinacijama svjetskim i svim svjetskim prilikama to češće pojava ili nije. U svakom slučaju sve što je negativno jeste dodatni pritisak na psihu, dodatni pritisak na tu osobu, bez obzira u kojoj mjeri ona bila zdrava ili poremećena ili od „kavlitete materijala“ zavisi za šta će se takva osoba opredijeliti – za borbu, za promjenu nabolje ili će podleći negativnim utjecajima i napraviti nešto. To je ona nihilistička filozofija - ne mogu ništa popraviti mogu samo sebe eliminirati – zaključuje Novaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.