SPOROVI

Slavna glumica bijesna: Glasovni asistent ChatGPT-ja zvuči kao ja, nisam to dopustila

Skarlet Johanson optužila OpenAI da je kopirao njen glas

Skarlet Johanson - Avaz
Skarlet Johanson - Avaz
Skarlet Johanson - Avaz
Skarlet Johanson - Avaz
Skarlet Johanson - Avaz
L. S. R.

21.5.2024

Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) optužila je OpenAI da je kopirao njen glas za jednog od glasovnih asistenata u ChatGPT-ju unatoč tome što je kompaniji uskratila dopuštenje da to učini. 

Njena izjava došla je nekoliko sati nakon što je OpenAI rekao da kompanija više neće koristiti glas u ChatGPT-ju, ali nije naveo razlog.

"Prošlog septembra primila sam ponudu od Sama Altmana, koji me htio angažirati da dam glas trenutnom ChatGPT 4.0 sistemu. Rekao mi je da smatra da svojim izražavanjem mogu premostiti jaz između tehnoloških kompanija i kreativaca i pomoći potrošačima da se osjećaju ugodno zbog seizmičke promjene koja se tiče ljudi i umjetne inteligencije. Rekao je da osjeća da bi moj glas bio utješan ljudima", napisala je Johanson u izjavi, piše Engadgetom.

Glumica je dodala da je odbila ponudu nakon "mnogo razmatranja i iz ličnih razloga", ali kada je OpenAI prošle sedmice demonstrirao GPT-4o, najnoviji veliki jezični model kompanije, "njeni prijatelji, porodica i šira javnost primijetili su da je najnoviji sistem, nazvan Sky, zvučao poput nje".


Tvrdi da ni njeni najbliži prijatelji nisu mogli uočiti razliku

Kad je Johanson vidjela najnoviji demo OpenAI-ja, rekla je da je bila "šokirana, ljuta i u nevjerici da bi Altman koristio glas koji je zvučao toliko jezivo slično njezinom da njezini najbliži prijatelji i novinske kuće nisu mogli uočiti razliku".

Također je otkrila da je Altman kontaktirao njenog agenta samo dva dana prije nego što je kompanija otkrila GPT-4o i zamolio je da ponovno razmisli, ali je predstavio sistem prije nego što je imala priliku odgovoriti.

"Glas Sky nije glas Skarlet Johanson i nikada mu nije bila namjera da sliči njenom. Dodijelili smo glasovnu glumicu prije bilo kakvog kontakta s Johanson. Iz poštovanja prema njoj, pauzirali smo korištenje Skyinog glasa u svojim proizvodima. Žao nam je što nismo bolje komunicirali", rekao je glasnogovornik OpenAI-ja u izjavi koju tvrtka pripisuje Altmanu, suosnivaču i izvršnom direktoru OpenAI-ja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.