MUZIKA

Goran Karan: Kako sam snimio pjesmu o Nikoli Tesli

Karan: Veseli me pisati za druge

Razgovarao: Nerma AJNADŽIĆ

12.12.2017

Splitski pjevač Goran Karan (53) prošle sedmice boravio je u Sarajevu, gdje je nastupio na tradicionalnom koncertu "Kao nekad pred Božić" u punom Domu mladih.  

Ekipa "Dnevnog avaza" bila je u bekstejdžu, gdje smo se družili s popularnim pjevačem, koji je rado pristao na intervju, iako su mu, svako malo, prilazili fanovi želeći se fotografirati s njim.

Divan osjećaj

Osim o boravku u glavnom bh. gradu, imali smo i mnogo drugih povoda za razgovor, kao što je novi album, mjuzikl "Naša bila štorija", saradnja s grupom "Teška industrija" te njegova autorska knjiga "Oriđinal".

- Svake godine dođem u Sarajevo. Obećavam da ću se popraviti, da ću praviti još pjesama i da ću dolaziti sve dok me publika bude htjela slušati – ističe Karan.

Obilježavate 30 godina karijere, od čega je 20 solo.

- Ima i više. Ko to zna, zapravo. Solo sam krenuo krajem 1996.- 1997., znači već 21 godinu. Život se lijepo događa i brzo se zemlja vrti, ne stižem gledati u neke godišnjice. Inače, mi, muški, imamo problem s tim da pamtimo. To je bolest koja se i meni događa.

Bliži se kraj ove godine, kako je protekla za Vas?

- Bila je odlična zato što sam završio neke stvari koje sam dugo radio. Nenad Ninčević i ja smo napisali mjuzikl "Naša bila štorija". Imali smo predstave u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Mariboru sa sjajnom ekipom koju čine Severina, Danijela, Đulijano, Tedi Spalato... To smo radili devet godina. Stvari koje su se dugo događale i dugo su zrile, tokom ove godine su završene. I CD je već trebao biti gotov, zove se "Glas sa juga". Puno toga se pisalo, a pišem i za druge pjevače. Otkrio sam tu radost, to me drži, to mi je interesantno.

Mora Vam nešto biti interesantno da biste to radili?

- U ovim godinama, ako mi je zabavno i interesantno, sve je moguće. A ako nije, onda se tu ni ne pojavljujem. To je privilegija dužeg bavljenja ovom muzikom. Tako da mogu i radim samo ono što me zanima. To je divan osjećaj.

Pišete i knjigu "Oriđinal".

- Saradnja na mjuziklu mi je donijela niz nekih situacija i saznanja i jednostavno sam želio da i to bude u knjizi. Svako obeća sebi ono nešto za Novu godinu, u mom slučaju ja ću se uhvatiti toga da završim ovu knjigu - "Oriđinal".

Trifunovićev tekst

S kolegama iz "Teške industrije" obradili ste pjesmu o Nikoli Tesli.

- To je jedina pjesma, prema našim saznanjima, koja je napisana u čast Tesli. Original je iz 1976. godine, a muziku i tekst je radio Duško Trifunović. Napravili smo to baš onako s guštom. To su neka iznenađenja koja ne možeš predvidjeti. Neko te nazove, pa ti bude drago. U ovom slučaju bila mi je čast.


Vrijeme je najveći pobjednik 

Plašite li se godina?

- Ne, jer ima dobar razlog za to. Zadatak svakog ljudskog bića je da sebi nađe način na koji će objasniti ko je, šta je i zašto je tu. Svi mi u nešto vjerujemo, pa čak i naučnici. Kad nađeš vjeru u nešto što traje, što je bilo prije tebe i što će ostati nakon tebe, da nisi samo tijelo nego u tijelu duša, onda je strah od godina nešto što se svede na minimum. Vrijeme je najveći pobjednik, pobijedi sve tvoje planove. Samo Boga molim da sve ide po redu, to je sve.

Um i očekivanje

- Neki ljudi s kojima sam sanjao saradnju više nisu tu, napustili su nas. Međutim, radujem se šta će se dogoditi sutra. Neke stvari ne valja ni planirati jer ih onda pokvariš svojim umom koji nešto unaprijed računa i očekuje - kazao je Karan.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.