MUZIKA

Kako je Sinatrin hit izazvao jezivi fenomen ''My Way'' ubistava

Avaz.ba

13.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Mnoge uticajne muzičare 20. vijeka prate nepotvrđeni i neosnovani mitovi. Na primjer, smatra se da je pjesma ''Lucy In The Sky With Diamonds'' slavnih The Beatles zapravo pjesma o efektima LSD-ja; hevi metal bend Judas Priest je završio na sudu zbog toga što su u pjesme, navodno, ubacivali subliminalne poruke, koje su pozivale ljude da izvrše samoubistvo; australijski rok giganti AC/DC bili su optuženi za obožavanje đavola.

Navedeni primjeri samo ilustruju moćni uticaj muzike koji ona može imati na društvo, popularnu kulturu i imaginaciju, ali neke pjesme izazivaju posebno bizarne društvene fenomene. Upravo to je bio slučaj sa legendarnom pjesmom frenka Sinatre (Frank Sinatra) ''My Way'', koja je postala zloglasna, ni manje ni više, nego na Filipinima.

Preciznije, u protekle tri decenije, pjesma je povezivana sa fenomenom tzv. ''My Way'' ubistava. Čak dvanaest ljudi je ubijeno, a na desetine povrijeđeno, i to dok su u karaoke barovima pjevali baš ovu pjesmu.

Karaoke barovi su dugo bili jedni od najpopularnijih vidova zabave na Filipinima, a Sinatrina ''My Way'' je bila među najpopularnijim pjesama koja se pjevala u ovim lokalima, ali je danas većina Filipinaca neće pjevati u javnosti, čak i ako vole tu pjesmu.


Prije deset godina, 29-godišnji muškarac je ubijen od strane čuvara u karaoke baru, zato što je falširao dok je pjevao ''My Way''. Ovaj incident je izazvao zvaničnu zabranu pjesme u karaoke barovima širom zemlje.

Inače, mnogi vlasnici karaoke barova zapošljavaju ''bakla'' umjesto redovnog obezbjeđenja. ''Bakla'' je filipinski termin za gej muškarce (ili trans žene) koji su često zaposleni kao čuvari, zato što se na njih gleda kao nekoga ko će biti neutralan u tučama i svađama između muškaraca i žena. Vlasnici karaoke barova su mislili da bi to stvorilo opušteniju i pozitivniju atmosferu. Iz gornjeg primjera vidimo da ta procjena i nije baš bila na mjestu.

Očekivano, fenomen ''My Way'' ubistava je izazvao značajnu pažnju širom svijeta, pa je tako 2010. godine New York Times napisao sljedeće:

- Ubistva su proizvela urbane legende o pjesmi i ostavila Filipinace da tragaju za odgovorima. Da li su ubistva prirodni nusprodukt kulture u zemlji nasilja, pića i mačoizma? Ili postoji nešto inherentno zlokobno u pjesmi?

Iste godine, popularna i kontroverzna japanska pop-pank grupa Kisihidan objavila je obradu pjesme ''My Way'' kako bi se izrugivala ovom fenomenu, piše Bosonoga.com.

Ipak, ni danas nije jasno zašto je pjesma imala takav uticaj na filipinsku karaoke scenu. Neki tvrde da su trijumfalni ton pjesme i njena pomalo nasilna slika izazvali ovaj fenomen. Drugi, opet, ukazuju da pjesmu nije lako otpjevati, te da su pijane frustracije zbog falš pjevanja i drugih sukoba i svađa uzrok većine incidenata.

Jedno je jasno, a to je da nijedna druga pjesma nije izazvala takvu kontroverzu na Filipinima i turistima bi se definitivno trebalo napomenuti da je nipošto ne biraju kada posjećuju karaoke barove u ovoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.