MUZIKA

Goran Bregović: Moramo naučiti da živimo sa različitima

Avaz.ba

3.1.2018

Velika regionalna muzička zvijezda Goran Bregović još jednom je potvrdio činjenicu da je umjetnik i svjetskog glasa, jer je njegov novi album “Tri pisma iz Sarajeva” najprodavaniji u Americi.

Na popularnim digitalnim servisima iTunes i “Amazon”, Bregin novi CD u izdanju AG – PR produkcije i “Siti rekordsa” sa 11 pjesama inspirisanih hrišćanskom, islamskom i jevrejskom religijom, zauzima zavidno prvo mjesto u kategoriji svjetske muzike.

U razgovoru za “Novosti”, šarmantni Sarajlija kaže da ga je iznenadio ovaj uspjeh.

- Nevjerovatno, svi su iznenađeni! - kroz osmijeh kaže popularni Bregović.

- Ja nisam neko ko se gura po top-listama, nemam ni video. Ljudi troše milione da bi bili prvi u Americi i da bi došli na to mjesto. Ovo se prosto samo od sebe proguralo i postalo čudo. -

- Ovo nije ploča koja mijenja istoriju, ali nam šalje neki mali signal, jer ako violina može da se svira na tri različita načina i može da se prilagodi trima kulturama, zašto ne bi i čovjek? Očito da je ovo vijek u kojem ćemo morati naučiti da živimo sa različitima. Sve je krenulo po porudžbini, prvo sam pisao koncert za tri violine i simfonijski orkestar. Onda sam htio da pišem pjesme i to sam i uradio za umjetnike hrišćane, jevreje i muslimane. Uspjeh nije mogao izostati, jer sam radio sa dobrim muzičarima - dodaje Bregović.

Spajajući potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu kakva je njegov novi album, one u ovo praznično doba godine šalju poruke mira i uzajamnog razumijevanja. Goran Bregović je jedan od rijetkih jugoslovenskih zvijezda koji poslije odlaska iz Sarajeva i rata u Bosni, nije odabrao stranu kojoj će da se prikloni, nikada nije davao zapaljive izjave, niti se zbog politike prepucavao sa onima koji su ga prozivali.

- Politika ima svoje, a nama umjetnicima je lakše. Mi čak ni u rječniku nemamo riječ “tolerancija”, već koristimo stranu. Ja sam privilegovan što se bavim muzikom, jer ono što je ovdje moguće, nedopustivo je i neizvodljivo u politici ili religiji. Muzika je, naučno, prvi ljudski govor i ne može da govori mržnju. U politici je to teško, uvijek je uslovljeno, komplikovano i imate drugu stranu. Meni je, kao kompozitoru, lako da spojim “Tamo daleko” i “Lijepu našu” i da to zvuči prirodno - kaže Bregović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.