Sin Dejvida Bouvija: Moj tata je proživio deset života u jednom, mnogo me toga naučio

Avaz.ba
10.01.2018 21:48
A
A
A

Velika muzička zvijezda Dejvid Bouvi (David Bowie) umro je prije dvije godine, nakon 18 mjeseci borbe s rakom.

Jedan od najutjecajnijih umjetnika gotovo nikome nije otkrio da je bolestan .

"Moja najdraža ljubavna priča mi je naša", napisala je Iman Bouvi (Bowie) (62), Dejvidova udovica. 

Manekenka i njegova dugogodišnja supruga dan uoči godišnjice njegove smrti pokazala je svijetu nikad viđenu fotografiju Dejvida Bouvija kada je bio dijete.

Bouvi je umro 10. januara 2016. godine od raka jetre, dva dana nakon 69. rođendana. 

Preminuo je u svom domu, okružen porodicom. Njegov sin, reditelj Dankan Džons (Duncan Jones) (46) prvi je potvrdio žalosnu vijest. Šest mjeseci nakon Dejvidove smrti, Dankan je dobio prvog sina, Stentona Dejvida Džonsa (Stantona Davida Jonesa).

- Vijest da će biti djed dobio je mjesec dana prije smrti. Napravio sam mu smiješnu čestitku. Samo smo se on i ja smijali na takve šale, imali smo sličan smisao za humor - rekao je Dankan.

Iako su mu 8. i 10. januar, kaže, 'čudni dani', Dankan se osjeća dobro.

- Moj tata proživio je deset života u jednom. Mnogo me toga naučio, a trenutno mi je najvažniji njegov savjet: 'Nemoj se gristi ni oko čega. Nikada. Nauči nešto iz toga, ponovno se digni i kreni raditi nešto novo i hrabro' - prisjetio se Džons, najpoznatiji po režiji filmova 'Moon' i 'Warcraft'. 

Bouvi je 18 mjeseci vodio bitku s rakom jetre. Jako rijetki su znali da je teško bolestan, a najbližim saradnicama slao je oproštajna pisma danima prije smrti. 

- Hvala ti za sva dobra vremena. Ona nikada neće izblijediti - napisao je Dejvid svom prijatelju Brajanu (Brianu) Enu s kojim se družio 40 godina. 

U pismu se potpisao sa 'zora'.  

Eno, kao i mnogi, kažu da je njegova smrt bila šokantna i nenadana, baš kao sve što je radio u životu.  

Tek nekoliko dana prije smrti, na svoj rođendan, Bouvi je objavio album 'Blackstar'. 

Kritičari su ga ocijenili njegovim najinovativnijim ostvarenjem. Publika nije bila ni svjesna da će mu biti i posljednje jer Dejvidova bolest bila tajna.