MUZIKA

Tanja Ribič za "Avaz": Đuro trenutno nema vremena za mene

Piše: F. MUSTAFIĆ

10.2.2018

Poznata slovenska glumica i pjevačica Tanja Ribič (50), nakon više od 20 godina, ponovo će pokušati izboriti učešće na Eurosongu koji će u maju ove godine biti održan u Lisabonu. Adut supruge legendarnog Branka Đurića Đure je pjesma „Ljudje“ koju će izvesti 17. februara na EMI-ju, slovenskom nacionalnom izboru.

 Život izbjeglica

Kako je za „Dnevni avaz“ zanosna Tanja kazala, za nastup se posebno i ne priprema, jer želi publici prenijeti emociju, kao što je to učinila i 1997. godine u irskom Dablinu.

- Na sceni neću imati nikakvu koreografiju. Kako se nastup približava, kćerka me ruži i govori kako ništa ne vježbam i da sam neodgovorna. Ali, ja pjesmu osjećam i želim se ponašati kao glumica. Pjesma mi je u srcu i neću bespotrebno nešto improvizirati pa da se izgubi emocija – naglašava Ribić.  

Prema njenim riječima, pjesma govori o teškom životu izbjeglica koje, bježeći od ratnih sukoba, prolaze i slovensku granicu.

- Radi se o angažiranoj pjesmi koja govori o svima nama. Svi mi prvo kada vidimo patnje tih ljudi, izražavamo neko saosjećanje, a kasnije okrećemo glavu. Ne možemo gledati dok majka, kako bi spasila svoje dijete, prebacuje ga preko bodljikave žice – kaže Ribič.

Prisjetila se i svog prvog evrovizijskog nastupa, kada je, kako kaže, niko nije poznavao kao pjevačicu. 

- Uglavnom su me znali s televizije i pozorišta. Svi su bili iznenađeni otkud ja, a, iako smo tada osvojili 10. mjesto na Evroviziji, mnogi muzičari i slovenska javnost su me osuđivali. Sada bi dali sve da neko ponovi taj rezultat – smatra Tanja.

Uspješna karijera

Priznaje nam da joj suprug Đuro u posljednje vrijeme i ne posjećuje dovoljno pažnje.

- On je toliko trenutno zauzet igranjem „Đurologije“ po Srbiji, pa ga ja samo obavještavam šta se događa, dokle sam stigla. Naravno, pitam ga i za savjet, ali više onako usput – govori Tanja.

Budući slovenski predstavnik bit će odabran televotingom, tako da Ribič i ne očekuje veliki rezultat. Jer, smatra, uglavnom će glasati omladina.

- Ali, ako odem u Lisabon, sigurno mi može pomoći to što sam Đurina supruga i što iza sebe imam uspješnu glumačku karijeru - govori Ribič.

 Nedostaje mi kćerka Zala

Ljubljanska glumica i popularni Sarajlija imaju dvije kćerke, mlađu Elu i stariju Zalu, koja trenutno studira u Americi.


- Ponovo se vratila u Ameriku, ali tješim se da će se opet vratiti. Kod nas je provela mjesec i po, a priznajem da mi strašno nedostaje. Ipak, mi smatramo da je dobro da je otišla negdje na neutralan teren, gdje mene i Đuru ne poznaju i ne znaju čija je, pa neka se tamo čeliči i traži svoje mjesto – smatra Ribič.

 Dosadila mi je gluma

- Moram vam priznati i da mi je gluma malo dosadila, pa hoću da se sad posvetim i muzici, koja mi je nedostajala. Imam dobar bend, trenutno pravimo nove aranžmane mojih starih pjesama i želim uživati u tome - govori Ribič.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.