MUZIKA

Muzički Nobel za Afganistanski muzički institut i grupu "Metallica"

( AFP)

Srna

14.2.2018

Afganistanski muzički institut i hevi-metal grupa "Metallica" ovogodišnji su dobitnici nagrade "Polar", koju nazivaju i muzičkim Nobelom, saopćeno je iz fondacije koja dodjeljuje ovo priznanje.

Dobitnici će biti nagrađeni sa po milion švedskih kruna, što je oko 101.000 eura, na ceremoniji u Štokholmu 14. juna, u prisustvu kralja Karla Šesnaestog Gustafa (Gustav).

Afganistanski nacionalni institut za muziku nagrađen je sa svojim osnivačem Ahmadom Sarmastom, koji je pokrenuo ovu školu 2010. godine, za obrazovnu inicijativu za djevojke u toj ratom razorenoj zemlji.

Institut se bavi izučavanjem afganistanske i zapadne muzike i pomogao je u stvaranju prvog ženskog orkestra u zemlji, koji je prošle godine nastupio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Sarmast, koji je izložen riziku u zemlji u kojoj su muzika i obrazovanje djevojčica bili zabranjeni pod talibanskom upravom od 1996. do 2001. godine, rekao je da je "veoma uzbuđen, počastvovan i privilegiran" povodom dobivanja nagrade, prenio je AP.

- Vjerujemo da su ovo dvoje dobitnika, iako su iz veoma različitih svjetova, primjer misije ''Muzičke nagrade Polar'', a to je da se ukaže čast muzičarima i muzičkim organizacijama čiji je rad utjecao na živote ljudi - saopćila je Mari Ledin (Marie), upravna direktorica fondacije koja dodjeljuje nagradu.

Ona je dodala da "Metallicu" vole i cijene milioni fanova hard-roka širom svijeta.

Lars Ulrih (Ulrich), bubnjar i jedan od osnivača benda, rekao je da je nagrada "Polar" veliko priznanje za sve što je grupa uradila u posljednjih 35 godina.

- Istovremeno, osjećamo da smo na vrhuncu i da je pred nama mnogo dobrih godina - rekao je Ulrih.

- Muzičku nagradu ''Polar" ustanovio je 1989. godine sada pokojni Stig Anderson, najpoznatiji kao menadžer švedske pop-grupe "ABBA" i svake godine se biraju dva dobitnika. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.