MUZIKA

Na današnji dan, 1962. godine, rođen je Dražen Ričl

Piše: A. G.

12.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Gitarista, glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma" (New primitives), frontmen i jedan od pokretača poznate muzičke grupe "Crvena jabuka", Dražen Ričl, rođen je na današnji dan 1962. godine.

Ričl je, prerano, preminuo 1. januara 1986. godine od posljedica saobraćajne nesreće, kod Jablanice, u kojoj je zadobio teške povrede, dok je njegov kolega, basista Crvene Jabuke, Aljoša Buha na mjestu nesreće poginuo.

Poznat je bio i po nadimcima Zijo i Para. 

Odrastao je sa majkom Elvirom na Koševu. Završio je nižu muzičku školu u Sarajevu, smjer – akustične gitare. Po završetku Druge sarajevske gimnazije, upisuje fakultet Žurnalistike. U to vrijeme osniva svoj prvi bend po imenu "Misterija", ali nije dugo potrajao.

Tokom srednje škole, ponovo počinje svirati, ali u grupi "Znak Sreće", gdje istovremeno i komponira i piše pjesme.

Godine 1980., Zijo napušta grupu i odlazi u vojsku, a nakon povratka, priključuje se projektu "Top Lista Nadrealista" Radio Sarajeva.

Nedugo nakon što se grupa "Znak Sreće" preimenovala u "Žaoka" prestala je i sa radom.

Kasnije je prešao i u novonastalu grupu "Elvis J. Kurtovich", a u njoj se i prvi put pojavljuje i kao pjevač u pjesmi koju je sam komponovao i napisao "Sva su raja otišla na more".

Zbog neslaganja, nije se dugo zadržao.

U vrijeme osnivanja grupe "Crvena jabuka" Dražen je već imao mnogo pjesama, a nakon razgovara sa Zlajom odlučuju se na taj korak te pronalaze ostale članove benda.

Slijedila je prva turneja 1986. godine, ali nikada nije održana.

Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pjesama.

- Prođe avgust srećo moja,  

Vrijeme da se rastane 

Bilo je izgleda previše lijepo

Da nam tako ostane – zacrtan je stih da vječno svjedoči o prerano ugašenom životu velikog muzičkog talenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.