MUZIKA

Džejn Birkin otkrila šta se krije iza najseksi pjesme svih vremena

Noizz

15.4.2018

Nijedan par u historiji nije tolika inspiracija hipsterima svih generacija kao Džejn Birkin i Serž Gensbur.

Njihove polusanjive i poluerotske fotografije mogu se naći na svakom profilu nadobudnih studenata filozofije i ljubitelja svega što je vintage. Da ne govorimo o kultnoj pesmi “J’taime… Moi Non Plus”, koja je na većini radio stanica tada bila zabranjena zbog Džejninog čuvenog stenjanja.

O ultimativnom power coupleu i predstavnicima šika šezdesetih godina u Kalaisu je upravo postavljena izložba koja sadrži 60 intimnih fotografija.

A francuska glumica tim povodom progovorila je o njihovoj vezi.

– On je bio veliki čovjek. Ja sam samo bila lijepa. Postala sam slavna samo zato što sam stenjala u ‘Je t’aime’, i po tome će me zauvijek pamtiti – rekla je iskreno Birkin.

Većinu fotografija na izložbi snimio je njen brat Endrju, koji se često družio s parom.

– Ja sam se zaljubila u Serža, Endrju se zaljubio u Serža, Serž se zaljubio u Endrjua… Bili smo trio – rekla je Džejn, koja je s 20 godina starijim Ginsburom u vezi bila 13 godina. Upoznali su se snimajući film “Slogan” 1968. godine, za koji su također snimili pjesmu “Le Chanson De Slogan”.

Ostavila ga je 1980. godine, uglavnom jer je on postao težak alkoholičar, a on je nikad nije preboleo. Serž Gensbur preminuo je 1991. godine od srčanog udara. S Džejn imao je ćerku Šarlotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.