DOBILA BITKU

Keti Peri pobijedila na sudu: Ne mora platiti gotovo 3 miliona dolara zbog plagiranja

Markus Grej, čije je umjetničko ime Flame, prvi je put tužio Peri 2014. godine, tvrdeći da je njen hit "Dark Horse" bitno sličan njegovoj pjesmi "Joyful Noise"

Keti Peri. Agencije

L. K. P.

11.3.2022

Prije tri godine, sud u Los Anđelesu donio je odluku da Keti Peri (Katy Perry) zajedno sa svojom ekipom mora platiti 2,8 miliona dolara odštete zbog plagiranja pjesme "Dark Horse" iz 2013. godine, ali jučer je donesena presuda u njenu korist u tužbi za autorska prava protiv repera Markusa Greja (Marcus Gray).


Grej, čije je umjetničko ime Flame, prvi je put tužio Peri 2014. godine, tvrdeći da je njen hit "Dark Horse" bitno sličan njegovoj pjesmi "Joyful Noise" jer dijelovi njene pjesme podsjećaju na njegov kršćanski rap iz 2008. godine. Sudac u Los Anđelesu 2019. godine je proglasio Peri odgovornom za kršenje prava, ali je presuda poništena godinu dana kasnije kada je sudac presudio da osam nota koje je Peri navodno kopirala "nisu jedinstvene ili rijetke" da bi se jamčila zaštita autorskih prava.



Međutim, pravnici koji su zastupali Flamea tvrdili su još 2014. godine da su Keti Peri i njen tim plagirali važan dio pjesme i da nije riječ o slučajnosti.

Pjesma "Dark Horse" objavljena je 2013. godine na četvrtom studijskom albumu Keti Peri. Prodata je u više od 13 miliona primjeraka i glasi za jedan od najvećih hitova američke pjevačice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.