KO JE NEMO

Nepoznato o pobjedniku Evrovizije: Roditelji bankrotirali, svira tri instrumenta...

Porodica mu pruža veliku podršku

Nemo. Instagram

L. S. R.

13.5.2024

Švicarac Nemo Metler (Mettler , 24)  kući se vratio s evrovizijskom pobjedom.  Nemo se deklarira kao nebinarna osoba, što znači da se ne deklarira kao muško ili žensko, već kao "they/them", odnosno "oni".

Pjesma opisuje detaljnu spoznaju o vlastitom nebinarnom identitetu

Muzikom se počeo baviti od treće godine, a danas uspješno svira violinu, bubnjeve i klavir, za koji je istaknuo da mu je najdraži za prenošenje emocija. Od devete godine uči operno pjevanje, a od tinejdžerske dobi bavi se repanjem.

Osim što je nadaren za instrumente i nekoliko stilova pjevanja, Nemo i piše svoje pjesme. Do sada ima tri EP-a, a pjesma "Du" bila je četvrta na švicarskim listam 2017. godine. U pisanju pobjedničke evrovizijske pjesme učestvovalo je još troje autora, a pjesma opisuje detaljnu spoznaju o vlastitom nebinarnom identitetu.

Jedan od najvažnijih koraka u mom životu bio je onaj kad sam se izjasnio kao nebinarna osoba

- Mislim da je jedan od najvažnijih koraka u mom životu bio onaj kad sam se izjasnio kao nebinarna osoba, prije svega pred svojim prijateljima i porodicom, ali i pred javnošću, te kad sam se stvarno prihvatio kao takva osoba. I kao da se otad osjećam mnogo ugodnije u vlastitoj koži i u odlasku u svijet - rekao je Nemo za HRT.

Porodica mu pruža veliku podršku. Otac Markus poduzetnik je i izumitelj koji ima firmu te se bavi kulturom inovacije. Sa suprugom Nadjom ostvario je milionsku prodaju, potom su bankrotirali i onda se opet "podignuli na noge", navodi portal derbund.ch.

Nemo ima sestru Elu (Ella), koja s njim sarađuje i koja je također učestvovala u spotu za pjesmu "The Code".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.